-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju
Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę czosnku.
Więcej przepisów na domowe wędliny i kiełbasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz w Wielkanoc uraczyć swoich gości pyszną, domową kiełbasą, ale nie masz wędzarni, nic straconego. Dziś zdradzimy przepis na kiełbasę czosnkową, którą zrobisz nawet w kawalerce. Jedyne, co musisz mieć to dobrej jakości mięso, przyprawy i sporą dozę cierpliwości - kiełbasa będzie gotowa dopiero po kilku dniach.
Jak zrobić kiełbasę bez wędzarni? Idealny przepis na Wielkanoc
Składniki:
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg podgardla wieprzowego
- 10 ząbków czosnku
- 2 płaskie łyżki majeranku
- sól kamienna, niejodowana
- 1 pełna łyżka grubo zmielonego pieprzu
- kilka ziaren jałowca
- 3-4 liście laurowe
- jelita wieprzowe
- zimna woda mineralna lub przegotowana
Sposób wykonania:
- Mięso opłucz, oczyść z błon i przerostów i pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę zmiel w maszynce na grubych oczkach, natomiast podgardle na drobnych. Przełóż do miski.
- Czosnek posiekaj bardzo drobno, a przyprawy rozgnieć w moździerzu (możesz je także zmielić w maszynce o najdrobniejszych oczkach).
- Przyprawy dodaj do mięsa i zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając wodę. Najpierw dodaj szklankę i dokładnie wmasuj ją w mięso. Następnie wlej jeszcze jedną szklankę i wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste.
- Miskę z mięsem owiń folią i włóż do lodówki na kilka godzin. W tym czasie sparz i namocz jelita wieprzowe.
- Kiedy mięso się już "przegryzie" z przyprawami w lodówce, zacznij napełniać jelita. Najwygodniej będzie posłużyć się specjalną końcówką maszynki do mięsa, ale można także spróbować nadziewać kiełbasę ręcznie.
- Zwijaj kiełbasę w pętka i kiedy wykorzystasz już całe mięso, zawiąż osłonkę i powieś kiełbasę na długim kiju, by swobodnie zwisała. Do dojrzewania najlepiej wybrać miejsce, które jest suche i przewiewne i jednocześnie lekko zacienione - jeśli masz strych lub garaż to świetnie, ale możesz zawiesić kiełbasę także np.pod stołem.
- Pozostaw ją na ok. tydzień do dojrzewania. Po tym czasie domowa kiełbasa powinna być gotowa do jedzenia.