Jak zrobić kiełbasę na Wielkanoc? Nie potrzebujesz wędzarni, ale pamiętaj o czosnku i długim kiju

Nie od dziś wiadomo, że wszystko co domowe, jest najlepsze. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną, aromatyczną domową kiełbasę bez wędzarni. To nie magia, tylko dwie zasady i sprytna sztuczka, a do wykonania przyda się kij od szczotki i trochę czosnku.

Więcej przepisów na domowe wędliny i kiełbasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcesz w Wielkanoc uraczyć swoich gości pyszną, domową kiełbasą, ale nie masz wędzarni, nic straconego. Dziś zdradzimy przepis na kiełbasę czosnkową, którą zrobisz nawet w kawalerce. Jedyne, co musisz mieć to dobrej jakości mięso, przyprawy i sporą dozę cierpliwości - kiełbasa będzie gotowa dopiero po kilku dniach.

Jak zrobić kiełbasę bez wędzarni? Idealny przepis na Wielkanoc

Składniki:

  • ok. 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg podgardla wieprzowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżki majeranku
  • sól kamienna, niejodowana
  • 1 pełna łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • kilka ziaren jałowca
  • 3-4 liście laurowe
  • jelita wieprzowe
  • zimna woda mineralna lub przegotowana

Sposób wykonania:

  1. Mięso opłucz, oczyść z błon i przerostów i pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę zmiel w maszynce na grubych oczkach, natomiast podgardle na drobnych. Przełóż do miski. 
  2. Czosnek posiekaj bardzo drobno, a przyprawy rozgnieć w moździerzu (możesz je także zmielić w maszynce o najdrobniejszych oczkach).
  3. Przyprawy dodaj do mięsa i zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając wodę. Najpierw dodaj szklankę i dokładnie wmasuj ją w mięso. Następnie wlej jeszcze jedną szklankę i wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste. 
  4. Miskę z mięsem owiń folią i włóż do lodówki na kilka godzin. W tym czasie sparz i namocz jelita wieprzowe. 
  5. Kiedy mięso się już "przegryzie" z przyprawami w lodówce, zacznij napełniać jelita. Najwygodniej będzie posłużyć się specjalną końcówką maszynki do mięsa, ale można także spróbować nadziewać kiełbasę ręcznie. 
  6. Zwijaj kiełbasę w pętka i kiedy wykorzystasz już całe mięso, zawiąż osłonkę i powieś kiełbasę na długim kiju, by swobodnie zwisała. Do dojrzewania najlepiej wybrać miejsce, które jest suche i przewiewne i jednocześnie lekko zacienione - jeśli masz strych lub garaż to świetnie, ale możesz zawiesić kiełbasę także np.pod stołem.
  7. Pozostaw ją na ok. tydzień do dojrzewania. Po tym czasie domowa kiełbasa powinna być gotowa do jedzenia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.