Ten przepis na fit majonez to prawdziwy hit. Wystarczy, że zamienisz olej na ten popularny składnik

Majonez z reguły jest tłusty i ciężkostrawny, a do tego nie nadaje się dla osób na diecie. Nie każdy również przepada za jego smakiem, stąd powstają to coraz bardziej wymyślne przepisy. Takiego majonezu jak ten jeszcze nie jadłaś. Nie ma w nim grama oleju, za to jest inny popularny składnik.

Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez majonezu. To doskonały dodatek do sałatek, kanapek, a nawet ciast wielkanocnych jak babka majonezowa. Wchodzi również w skład wielu sosów i rezygnacja z niego nie należy do najłatwiejszych. Czy da się jednak sprawić, żeby majonez był zdrowszy i mniej tłusty? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy olej zamienić na... serek wiejski! Taki majonez będzie miał więcej białka i pokochają go osoby na redukcji.

Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne Farsz do jajek z różnymi dodatkami. Proste i pyszne przystawki na Wielkanoc

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Majonez z serka wiejskiego. Zrobisz go w kilka minut

Przygotowanie takiego majonezu jest niezwykle proste. Serek wiejski odcedzamy z wody (jeśli zebrała się na wierzchu) i przekładamy do głębokiego naczynia. Dodajemy do niego dwie łyżeczki musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masę blendujemy kilka minut, aż majonez będzie puszysty i jednolity. 

W międzyczasie jajko gotujemy na twardo. Prosto z gotowania najlepiej przełożyć je do zimnej, a nawet lodowatej wody. Dzięki temu będzie łatwiej obrać je ze skorupki. Gdy już to zrobimy, należy jeszcze ciepło jajko pokroić w kostkę i dodać do masy serowo-musztardowej. Całość ponownie blendujemy, aż uzyskamy gęsty i gładki majonez. Nie potrzeba ani octu, ani oleju, by smakował wyśmienicie.

Gotowy sos przekładamy ostrożnie do dokładnie umytych i wyparzonych słoiczków. Majonez z serka wiejskiego można przechowywać w lodówce znacznie krócej niż ten kupowany w sklepie. Najlepiej zjeść go w przeciągu 4-5 dni, ponieważ w składzie nie ma octu, który mógłby zakonserwować sos. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na nadzienie do wielkanocnych jajek. Zdjęcie ilustracyjne Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje

Więcej o: