Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez majonezu. To doskonały dodatek do sałatek, kanapek, a nawet ciast wielkanocnych jak babka majonezowa. Wchodzi również w skład wielu sosów i rezygnacja z niego nie należy do najłatwiejszych. Czy da się jednak sprawić, żeby majonez był zdrowszy i mniej tłusty? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy olej zamienić na... serek wiejski! Taki majonez będzie miał więcej białka i pokochają go osoby na redukcji.
Przygotowanie takiego majonezu jest niezwykle proste. Serek wiejski odcedzamy z wody (jeśli zebrała się na wierzchu) i przekładamy do głębokiego naczynia. Dodajemy do niego dwie łyżeczki musztardy oraz sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masę blendujemy kilka minut, aż majonez będzie puszysty i jednolity.
W międzyczasie jajko gotujemy na twardo. Prosto z gotowania najlepiej przełożyć je do zimnej, a nawet lodowatej wody. Dzięki temu będzie łatwiej obrać je ze skorupki. Gdy już to zrobimy, należy jeszcze ciepło jajko pokroić w kostkę i dodać do masy serowo-musztardowej. Całość ponownie blendujemy, aż uzyskamy gęsty i gładki majonez. Nie potrzeba ani octu, ani oleju, by smakował wyśmienicie.
Gotowy sos przekładamy ostrożnie do dokładnie umytych i wyparzonych słoiczków. Majonez z serka wiejskiego można przechowywać w lodówce znacznie krócej niż ten kupowany w sklepie. Najlepiej zjeść go w przeciągu 4-5 dni, ponieważ w składzie nie ma octu, który mógłby zakonserwować sos. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl