Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Prawdą jest, że sernik sernikowi nierówny. Wszystko bowiem zależy od składników, słodkich dodatków i sprawdzonej receptury. Przepis Anny Lewandowskiej może okazać się nieco kontrowersyjny, a wszystko przez całkowite wyeliminowanie nabiału i zastąpienie składników o wiele zdrowszymi produktami.
Sernik bez grama nabiału - receptura na kremowe ciasto Lewandowskiej
Chociaż wielu osobom może wydawać się to skrajnym i absurdalnym pomysłem, sernik bez nabiału to rzecz całkowicie realna. Jak się okazuje nawet całkiem smaczna i nieodbiegająca teksturą, słodyczą i puszystością od wersji oryginalnej. Przepis Anny Lewandowskiej to gwarantuje. W składzie nie znajdziemy twarogu, jednak zamiennik z kaszy jaglanej i dodatek mleczka kokosowego świetnie odwzoruje babcine ciasto.
Sernik Lewandowskiej to poezja smaków, zdrowa alternatywa i jednocześnie spektakularne ciasto idealne na każdą okazję. Kluczem do sukcesu są proporcje, spód przygotowany z daktyli oraz kokosowe produkty takie jak mąka, cukier, olej i mleczko.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Przepis na sernik Anny Lewandowskiej bez nabiału
Składniki na spód:
- 6 dużych daktyli,
- 30 g oleju kokosowego,
- 100 g wiórków kokosowych.
Masa sernikowa:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 80 g cukru kokosowego,
- 60 g oleju kokosowego,
- 100 g gęstej części mleczka kokosowego,
- 60 g masła orzechowego (najlepiej domowego),
- cytryna.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od spodu. W tym celu rozpuść olej kokosowy, a następnie połącz i zblenduj z daktylami i wiórkami tak, by powstała jednolita papka.
- Masę wyłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładź łyżką, włóż spód do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotuj masę sernikową bez grama sera.
- Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Ostudzone ziarno połącz z gęstą częścią mleka kokosowego, cukrem kokosowym i olejem kokosowym. Na koniec dolej sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką, kremową masę. Wlewamy sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładką masę.
- Masę przenieś na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowany sernik powinien leżakować w lodówce przez całą noc.
- Estetyczne kawałki ciasta warto udekorować masłem orzechowym. Smacznego!