Sernik bez sera i nabiału. Przepis Anny Lewandowskiej to kremowy i bezkonkurencyjny obłęd

Nie ma Wielkanocy bez sernika. Kultowe ciasto ma niezliczoną ilość smakowitych wersji, jednak przepis Anny Lewandowskiej zupełnie się wyróżnia. W składzie na próżno szukać nabiału czy twarogu. Królują zatem zdrowe zamienniki, naturalne słodzidła i zbożowa baza. Kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach efekt jest gwarantowany!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Prawdą jest, że sernik sernikowi nierówny. Wszystko bowiem zależy od składników, słodkich dodatków i sprawdzonej receptury. Przepis Anny Lewandowskiej może okazać się nieco kontrowersyjny, a wszystko przez całkowite wyeliminowanie nabiału i zastąpienie składników o wiele zdrowszymi produktami. 

Sernik bez grama nabiału - receptura na kremowe ciasto Lewandowskiej 

Chociaż wielu osobom może wydawać się to skrajnym i absurdalnym pomysłem, sernik bez nabiału to rzecz całkowicie realna. Jak się okazuje nawet całkiem smaczna i nieodbiegająca teksturą, słodyczą i puszystością od wersji oryginalnej. Przepis Anny Lewandowskiej to gwarantuje. W składzie nie znajdziemy twarogu, jednak zamiennik z kaszy jaglanej i dodatek mleczka kokosowego świetnie odwzoruje babcine ciasto

Sernik Lewandowskiej to poezja smaków, zdrowa alternatywa i jednocześnie spektakularne ciasto idealne na każdą okazję. Kluczem do sukcesu są proporcje, spód przygotowany z daktyli oraz kokosowe produkty takie jak mąka, cukier, olej i mleczko. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na sernik Anny Lewandowskiej bez nabiału

Składniki na spód: 

  • 6 dużych daktyli,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Masa sernikowa: 

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 80 g cukru kokosowego,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 100 g gęstej części mleczka kokosowego,
  • 60 g masła orzechowego (najlepiej domowego),
  • cytryna.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od spodu. W tym celu rozpuść olej kokosowy, a następnie połącz i zblenduj z daktylami i wiórkami tak, by powstała jednolita papka. 
  2. Masę wyłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładź łyżką, włóż spód do lodówki na godzinę. 
  3. W tym czasie przygotuj masę sernikową bez grama sera. 
  4. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  5. Ostudzone ziarno połącz z gęstą częścią mleka kokosowego, cukrem kokosowym i olejem kokosowym. Na koniec dolej sok z cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką, kremową masę. Wlewamy sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładką masę. 
  6. Masę przenieś na wcześniej przygotowany spód. Tak przygotowany sernik powinien leżakować w lodówce przez całą noc. 
  7. Estetyczne kawałki ciasta warto udekorować masłem orzechowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.