Zupa, która przyjmie wszystko, nawet resztki ze świąt. Nie zmarnujesz ani kawałeczka

Zupa, którą dziś wam zaprezentujemy, nosi dumne miano "śmieciówki". O ile sama nazwa nie brzmi zachęcająco, tak składniki sprawiają, że smak jest nie do podrobienia. Przepis jest inspirowany zupą forszmak, czyli klasykiem weselnym, który przyjmie wszystko, co zostało na stole. To najlepszy sposób na podarowanie drugiego życia skrawkom mięs i wędlin, które zostały ze świąt.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa, w której "brakuje tylko dziada z babą" to tak naprawdę przepis, który nie istnieje. Za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem składniki dodaje się w innej proporcji i tak naprawdę od nas zależy, co do niej dodamy, czy zagęścimy zasmażką, czy dodamy koncentrat, a może zabielimy śmietaną lub resztką zakwasu na barszcz. Jeśli po świętach masz w lodówce resztki kiełbas, wędlin i pieczonych mięs, dzięki tej zupie nie zmarnuje się ani okruszek.

Zupa, która przyjmie wszystko - przepis na poświąteczną ucztę

Lista przykładowych składników:

  • ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin
  • 300 g kiełbasy (swojskiej lub białej)
  • 300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka)
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka pieczarek
  • opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola
  • koncentrat pomidorowy lub śmietana 
  • pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka
  • smalec lub olej do posmażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
  2. Następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut. 
  3. Następnie dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. 
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Zupę dowolnie zakwaś - może być to zakwas na barszcz lub sok z ogórków albo koncentrat pomidorowy w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  5. Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Taką zupę możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszna.

Wskazówka: Taka zupa przyjmie nawet resztki bigosu i sałatki jarzynowej (pod warunkiem, ze nie była wymieszana z majonezem). 

Więcej o: