Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa, w której "brakuje tylko dziada z babą" to tak naprawdę przepis, który nie istnieje. Za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem składniki dodaje się w innej proporcji i tak naprawdę od nas zależy, co do niej dodamy, czy zagęścimy zasmażką, czy dodamy koncentrat, a może zabielimy śmietaną lub resztką zakwasu na barszcz. Jeśli po świętach masz w lodówce resztki kiełbas, wędlin i pieczonych mięs, dzięki tej zupie nie zmarnuje się ani okruszek.
Zupa, która przyjmie wszystko - przepis na poświąteczną ucztę
Lista przykładowych składników:
- ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin
- 300 g kiełbasy (swojskiej lub białej)
- 300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka)
- 2 średnie cebule
- 3-4 ogórki kiszone
- ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
- pęczek włoszczyzny
- kilka pieczarek
- opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola
- koncentrat pomidorowy lub śmietana
- pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka
- smalec lub olej do posmażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
- Następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut.
- Następnie dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Zupę dowolnie zakwaś - może być to zakwas na barszcz lub sok z ogórków albo koncentrat pomidorowy w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Taką zupę możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszna.
Wskazówka: Taka zupa przyjmie nawet resztki bigosu i sałatki jarzynowej (pod warunkiem, ze nie była wymieszana z majonezem).