Z tym mistrzowskim trikiem omlet z przepisu Ani Starmach wyjdzie puszysty i wyrośnięty niczym chmurka

Jajeczny placek znowu skończył się kulinarną katastrofą? Przepis na omlet według Ani Starmach to z jednej strony bułka z masłem, a z drugiej perfekcja w najdrobniejszym szczególe. Masa wyjdzie lekka, puszysta niczym chmurka i obłędnie smaczna dzięki trzem bazowym składnikom. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie przygotowanie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Perfekcyjny omlet to zmora nawet najlepszych szefów kuchni. Czasami najdrobniejszy błąd może zaważyć na smaku, konsystencji i prezencji jajecznego specjału. Patent, który od lat wykorzystuje Ania Starmach uchodzi za mistrzowski - są to m.in. jedynie trzy podstawowe produkty, które po odpowiedniej obróbce gwarantują przysłowiowe niebo na talerzu. 

Omlet idealny według przepisu Ani Starmach

Postaci, jaką jest Anna Starmach, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Polska kucharka, autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego uwielbia dzielić się rozmaitymi przepisami zarówno z tradycyjnej, swojskiej kuchni jak i wyszukanych, oryginalnych smaków. Na jej portalach goszczą także receptury na wszystkim dobrze znane klasyki, które jak się okazuje, można do woli ulepszać. Tak właśnie jest z omletem, który jest jednym z częściej podawanych specjałów jajecznych. 

Przepis na omlet to kulinarny banał, który wymaga jednak dbałości o szczegóły. Mowa tu o okrojonym składzie - potrzebne są tylko jajka, odrobina mleka i kilka łyżek mąki. To jednak nie wszystko, bowiem kluczem do sukcesu jest piana z białek, która jest gwarancją obłędnie puszystej konsystencji. Później wystarczy jedynie wszystko delikatnie zamieszać, smażyć na maśle i podać z ulubionymi dodatkami - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. 

Pyszny, puszysty i sycący omlet to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie

- czytamy na kulinarnym blogu Anny Starmach.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przepis na omlet Ani Starmach - trzy składniki i gotowe

Składniki: 

  • dwa jajka, 
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki mąki.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • łyżka cukru,
  • łyżka masła do smażenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od delikatnego oddzielenia żółtek od białek. 
  2. Żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną. Wszystkie składniki ubijaj za pomocą trzepaczki - powstała masa powinna być jasna i dobrze napowietrzona.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy z żółtek. Całość delikatnie zamieszaj. 
  4. Masło rozpuść na patelni. Na rozgrzaną tłuszcz wlej masę jajeczną. Smaż na bardzo małym ogniu, a po kilku minutach delikatnie przełóż pacek na drugą stronę. Wskazówka - pomocna okaże się przy tym pokrywka, na którą przełożymy szybko omleta, odwracając do góry nogami patelnię. 
  5. Usmażonego za złoto omleta przełóż na talerz, dodaj serek i powidła, złóż na pół i zjedz od razu. Po czasie straci on puszystość, przez co nie będzie tak apetyczny. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.