Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pogoda coraz bardziej dopisuje, a to oznacza jedno - startuje sezon grillowy! Długo wyczekiwana chwila to prawdziwe święto dla Polaków, bowiem ucztowanie przy ruszcie to niemalże nasza tradycja. Warto jednak poznać kilka sprytnych przepisów, które gwarantują, że zarówno mięso, jak i warzywa będą soczyste i obłędnie smaczne!
Marynata do grillowanego mięsa - skład to podstawa
Smakowite kąski z grilla wymagają odpowiedniego przygotowania. Mowa tu przede wszystkim o mięsie, które lubuje się w kapelach w najróżniejszych marynatach. Jak się zatem okazuje, zalewa to podstawa - można przygotować ją z ziół, przypraw, sosów np. keczupu, musztardy, bbq, czy klasycznej oliwy ze świeżymi dodatkami. Wybór składników zależy od pożądanego efektu i wyboru mięsa lub innego produktu, który trafi na ruszt.
Marynowanie mięsa przed grillowaniem gwarantuje soczysty, kruchy i smaczny efekt. Kluczem do sukcesu jest jednak czas - im dłużej produkt będzie się taplał w aromatycznych dodatkach, tym lepiej. Warto zatem zostawić całość w lodówce na całą noc, a nawet dłużej.
Zobacz wideo
Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Esencjonalna marynata do grillowanego mięsa - kurczak w roli głównej
Składniki:
- jogurt naturalny,
- cytryna (sok i otarta skórka),
- czosnek,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i dokładnie osusz.
- Następnie przelej do miski jogurt naturalny.
- Nabiał połącz z sokiem z cytryny i skórką otartą ze sparzonego owocu.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano (najlepiej świeże), sól i grubo mielony pieprz.
- Składniki marynaty dokładnie zamieszaj, a następnie włóż do niej mięso z kurczaka.
- Marynata sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i obłędnie smaczne. Ta metoda sprawi, że nie wyschnie na ruszcie.
Marynata do grillowanego mięsa - uniwersalny przepis z nutą ostrości
Składniki:
- 3 łyżki musztardy ostrej,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy,
- ostra mielona papryka,
- pieprz czarny grubo mielony,
- łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W miseczce połącz mokre składniki, czyli oliwę, musztardę i miód.
- Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, i pozostałe przyprawy.
- Sos ponownie zamieszaj.
- Tak przygotowana marynata świetnie sprawdzi się w połączeniu z karkówką, drobiem czy szaszłykami.