Prosty przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Będzie smaczniejszy niż z pobliskiej piekarni

Domowy chleb pieczony w piekarniku to doskonała alternatywa dla pieczywa z piekarni. Samodzielne wypieki cieszą podwójnie, szczególnie gdy są udane i wszystkim smakują. Ten przepis nada się doskonale dla osób, które będą piec chleb po raz pierwszy. To musi się udać! Bochenki będą rumiane i chrupiące.

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku nie musi być skomplikowany i wymagający. Chrupiące i rumiane bochenki przygotuje z łatwością każdy. Należy jedynie pamiętać, by dać ciastu wielokrotnie wyrosnąć.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki otrąb pszennych,
  • 10 dag świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Pamiętaj o wyrastaniu

Przygotowanie chleba zawsze rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do czystego naczynia wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier, a wszystko zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie do rozczynu dosypujemy przesianą przez sito mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto na idealnie gładką, jednolitą masę. Na koniec dolewamy olej oraz dodajemy otręby i ponownie wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy w dużym naczyniu do wyrośnięcia na około 30-45 minut. 

Gdy ciasto wyrośnie, chwile je ugniatamy i dzielimy na dwie części i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut do ostatniego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym wcześniej jajkiem.
Chleb pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Jeśli wierzch wyda się w trakcie pieczenia zbyt zarumieniony, można keksówki przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu najlepiej studzić bochenki na kratce. Będą smakować obłędnie z masłem czosnkowym. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA