Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku nie musi być skomplikowany i wymagający. Chrupiące i rumiane bochenki przygotuje z łatwością każdy. Należy jedynie pamiętać, by dać ciastu wielokrotnie wyrosnąć.
Przygotowanie chleba zawsze rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do czystego naczynia wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier, a wszystko zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie do rozczynu dosypujemy przesianą przez sito mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto na idealnie gładką, jednolitą masę. Na koniec dolewamy olej oraz dodajemy otręby i ponownie wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy w dużym naczyniu do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, chwile je ugniatamy i dzielimy na dwie części i przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut do ostatniego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym wcześniej jajkiem.
Chleb pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Jeśli wierzch wyda się w trakcie pieczenia zbyt zarumieniony, można keksówki przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu najlepiej studzić bochenki na kratce. Będą smakować obłędnie z masłem czosnkowym. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!