Jak majówka, to grill, a jak grill, to kiełbasa. Co zrobić, by nie zamieniła się w toksyczną i rakotwórczą bombę?

Majówka bez grilla jest niczym tłusty czwartek bez pączków. To właśnie wtedy cała masa Polaków zaczyna sezon grillowy i obrzeża miast oraz wsie dosłownie toną w zapachu dymu i mięsa. Co jednak w przypadku pieczenia kiełbasy? Należy pamiętać o tych zasadach, by jedzenie z rusztu było dla nas zdrowe.

Początek wiosny to nie tylko coraz dłuższe dni, śpiew ptaków i kwitnące rośliny. To także długo wyczekiwany czas ogródkowych imprez i wypadów nad wodę. Polacy co roku skrupulatnie przygotowują się na sezon grillowy, który zwykle rozpoczyna się w majówkę. Warto jednak wiedzieć jakich błędów unikać podczas pieczenia mięsa. Popełnienie któregoś z nich, może sprawić, że jedzenie będzie bardzo niezdrowe, a wręcz rakotwórcze.

Rodzaj mięsa i długość pieczenia ma znaczenie

Sięgając po czerwone i tłuste mięso takie jak karkówka lub kiełbasa, należy pamiętać, że nie jest to najzdrowszy rodzaj mięsa. Przy wysokiej temperaturze, która jest nad ogniem wytwarzać się może szkodliwy akrylamid lub nitrozoaminy, które mają działanie kancerogenne. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie chude mięso drobiowe np. szaszłyki z piersi kurczaka i ananasa. Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z tradycyjnej kiełbasy lub kaszanki, lepiej nie piec ich zbyt długo. Może być to przykra wiadomość dla miłośników mocno wypieczonego mięsa, jednak czarna spalenizna na kiełbasie jest niezwykle szkodliwa i zdrowiej dla organizmu będzie, gdy zadowolimy się lekko wypieczonymi smakowitościami.

Zrezygnuj z podpałek

Rozpalając grilla wiele osób korzysta z podpałek, a nawet odrobiny benzyny. To bardzo niezdrowa praktyka i warto jej jak najszybciej zaprzestać. Spalające się substancje są nadzwyczaj toksyczne i będą parować wprost na pieczone mięso. O wiele lepszym rozwiązaniem palenie drewna z drzew liściastych lub węgiel drzewny. Dobrym pomysłem będzie także użycie ziół, które w trakcie pieczenia będą neutralizować toksyczne substancje. Mięso warto przyozdobić majerankiem, estragonem, imbirem czy kurkumą.

Dokładnie czyść ruszt po każdym użyciu

Brudny ruszt może być równie toksyczny co substancje spalane w podpałce. Wielokrotnie pieczone resztki jedzenia, tłuszczu i kurzu z pewnością nie są zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu, a to właśnie z kratką grilla ma bezpośredni kontakt jedzenie, które następnie ląduje na talerzach. Z tego powodu koniecznym jest regularne czyszczenie grilla i usuwanie brudu z rusztu. Wbrew pozorom nie jest to trudne i istnieje cała masa domowych, a przy okazji skutecznych sposobów. Jeśli będziemy wykonywać to systematycznie, nie ma mowy o uporczywych zanieczyszczeniach.

Pomyśl o grillu elektrycznym

Dobrym pomysłem będzie także zdecydowanie się na grill elektryczny, który eliminuje spalanie węgla czy drewna. Dzięki temu nie tylko musimy martwić się żmudnym procesem rozpalania grilla, ale także jest to zdrowsza alternatywa. Jest to również świetna opcja dla osób, które chcą grillować w mieście, w zaciszu własnego mieszkania, tudzież balkonu. Z takiego sprzętu nie wydostaje się ani dym, ani szkodliwe substancje dlatego jest dość mocnym konkurentem dla grilla węglowego.

Postaw na zdrowe i pełnowartościowe dodatki

Na zdrowym i dobrym grillu nie może zabraknąć również pełnowartościowych dodatków. Aby odpowiednio zbilansować posiłek, warto do pieczonej kiełbasy przygotować warzywne sałatki lub surówki, a także dobrze sprawdzi się pełnoziarniste pieczywo. Nie trzeba jednak nadmiernie się przejmować i ograniczać podczas imprezy grillowej, tak długo jak taka dieta nie stanowi naszej codzienności. Wystarczy przy stole zachować zdrowy rozsądek i znaleźć na talerzu miejsce dla jarzyn, bez nadmiernej paniki i stresu.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA