Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii? Poznaj różnicę i zrób pyszne kiszonki

Czosnek niedźwiedzi słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie wczesną wiosną przypada czas zbiorów tej rośliny. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest łudząco podobny do liści konwalii, które z kolei są trujące. Jak je odróżnić i co można zrobić z czosnku niedźwiedziego? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Czosnek niedźwiedzi znany jest także jako czosnek cygański lub cebula czarownic. Roślina ta ceniona jest od wieków, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z jej licznych właściwości. Uprawa także nie należy do prostych. Roślina wybiera głównie zalesione, lub górskie i zacienione połacie, stąd samodzielne hodowanie czosnku bywa trudne.

Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie

Właściwości czosnku niedźwiedziego cenione były już w Starożywnym Rzymie. Głównym zastosowaniem rośliny było oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn. Pomagał także w leczeniu ran, wzmacniał odporność i był pomocny w walce z przeziębieniem. Wraz z upływem czasu zauważono, iż obniża ciśnienie krwi oraz cholesterol, a także działa przeciwzakrzepowo.

Czosnek niedźwiedzi można spożywać zarówno na surowo jak i w formie suszonej. Ponadto coraz częściej doceniany jest w formie domowej kiszonki. Przyrządzenie zdrowej przekąski jest proste w przygotowaniu, dlatego mamy sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 2 garści liści czosnku niedźwiedziego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • łyżka soli,
  • litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Słoiki umyj i sparz. 
  3. Wypełnij słoiki czosnkiem do połowy. Dodaj dwa ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu.
  4. Przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z solą. Wlej do słoików. Zakręć szczelnie. 
  5. Odstaw na co najmniej dwa tygodnie w zaciemnione i ciepłe miejsce.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii?

Wbrew pozorom to dość proste. Nie należy skupiać się wyłącznie na wyglądzie rośliny. Jeśli nie jesteś pewien czy znalazłeś to czego szukasz w pierwszej kolejności rozetrzyj w dłoniach kawałek liścia. W odróżnieniu od konwalii, czy zimowitu jesiennego, czosnek niedźwiedzi ma aromat zbliżony do zwykłego czosnku. Pomocny może być także fakt, iż iście konwalii są sztywniejsze od czosnku i wyrastają z łodygi podwójnie.

Najlepszym momentem na zbiór jest kwiecień i maj. To właśnie wtedy zbierzesz najwięcej młodych liści. Bardzo ważne, aby wykluczyć zerwanie innej rośliny. Wymienione powyżej gatunki są bardzo trujące i odnotowywano już przypadki pomyłek, które wymagały natychmiastowego leczenia.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.