Szykujesz nuggetsy? Aby stały się wyjątkowo chrupiące, wystarczy obtoczyć mięso w płatkach kukurydzianych. To jednak nie wszystko. Bardzo ważne będą też właściwie dobrane przyprawy takie jak słodka papryka czy pieprz cayenne. Podajemy bardzo prosty przepis na nuggetsy z piekarnika.
Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?
Domowe nuggetsy. Z tym składnikiem wyjdą idealnie chrupiące
Jak przygotować idealne nuggetsy? Kluczem będzie panierka, którą można przygotować z mąki, jajka, mleka i kilku przypraw. Najważniejszym składnikiem będą płatki kukurydziane. To dzięki nim nuggetsy będą chrupiące i nie będzie można się od nich oderwać.
Składniki:
- dwa filety z kurczaka,
- trzy czwarte szklanki mleka,
- jajko,
- pół szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka soli,
- dwie szklanki płatków kukurydzianych.
Nuggetsy będą smakowały najlepiej z frytkami i różnymi sałatkami
Przygotowanie:
- Umyj filety i pokrój wzdłuż na niewielkie kawałki. Każdy z nich rozbij lekko tłuczkiem.
- Mleko wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką, słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. Przełóż kawałki kurczaka do powstałej mieszanki i wstaw całość do lodówki na co najmniej pół godziny.
- W tym czasie pokrusz płatki kukurydziane - najlepiej użyć do tego wałka lub tłuczek.
- Następnie wyjmij z lodówki kurczaka i obtaczaj każdy kawałek w płatkach.
- Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Wstaw kawałki kurczaka do piekarnika i piecz przez około dwadzieścia minut w 190 st. C.
Gotowe nuggetsy można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z frytkami, sałatkami i surówkami. Sprawdzi się też sos, np. koperkowy lub tysiąca wysp.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl