Domowe nuggetsy. Zrobisz je w mig. Jeden składnik sprawi, że będą nieziemsko smaczne

Domowe nuggetsy to idealny pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Ich przygotowanie zajmie mniej niż godzinę, a smak zachwyci każdego. Najważniejsza będzie odpowiednio przyrządzona panierka. Jeden składnik sprawi, że nuggetsy wyjdą wyśmienite.

Szykujesz nuggetsy? Aby stały się wyjątkowo chrupiące, wystarczy obtoczyć mięso w płatkach kukurydzianych. To jednak nie wszystko. Bardzo ważne będą też właściwie dobrane przyprawy takie jak słodka papryka czy pieprz cayenne. Podajemy bardzo prosty przepis na nuggetsy z piekarnika. 

Zobacz wideo Jak dbać o sadzonki pomidora?

Domowe nuggetsy. Z tym składnikiem wyjdą idealnie chrupiące

Jak przygotować idealne nuggetsy? Kluczem będzie panierka, którą można przygotować z mąki, jajka, mleka i kilku przypraw. Najważniejszym składnikiem będą płatki kukurydziane. To dzięki nim nuggetsy będą chrupiące i nie będzie można się od nich oderwać.  

Składniki:

  • dwa filety z kurczaka,
  • trzy czwarte szklanki mleka,
  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka soli,
  • dwie szklanki płatków kukurydzianych.

Nuggetsy będą smakowały najlepiej z frytkami i różnymi sałatkami

Przygotowanie:

  1. Umyj filety i pokrój wzdłuż na niewielkie kawałki. Każdy z nich rozbij lekko tłuczkiem.
  2. Mleko wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką, słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. Przełóż kawałki kurczaka do powstałej mieszanki i wstaw całość do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. W tym czasie pokrusz płatki kukurydziane - najlepiej użyć do tego wałka lub tłuczek. 
  4. Następnie wyjmij z lodówki kurczaka i obtaczaj każdy kawałek w płatkach.
  5. Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Wstaw kawałki kurczaka do piekarnika i piecz przez około dwadzieścia minut w 190 st. C.  

Gotowe nuggetsy można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie komponują się z frytkami, sałatkami i surówkami. Sprawdzi się też sos, np. koperkowy lub tysiąca wysp.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: