Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czy da się zepsuć tak prostą potrawę jaką jest młoda zasmażana kapusta? Oczywiście, wystarczy, że popełnisz błąd z mąką i już "po ptakach". Oczywiście z wykonywania zasmażki nikt nie musi robić doktoratu, żeby wiedzieć, że odpowiednie proporcje to klucz do sukcesu i jest tak nie tylko w przypadku kapusty, ale także podczas przygotowywania sosów i np. flaczków. No to co z tą mąką? Oczywiście musi być pszenna i najlepiej niskiego typu przemiału. Co równie ważne, bez znaczenia, czy przygotowujemy zasmażkę na maśle, czy na smalcu, tłuszczu powinno być na tyle dużo, by wchłonął równomiernie całą mąkę, inaczej zrobią się grudki, a danie nie będzie apetyczne. Czyli odpowiedź na pytanie jak zrobić najlepszą towarzyszkę schabowego jest prosta - nie przesadź z mąką, bo cytując moją babcię: zawsze lepiej dołożyć jak odjąć.
Składniki:
Tak przygotowana zasmażana kapusta to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tradycyjnej kuchni. Żeby dodatkowo wzmocnić jej smak, możesz dodać podsmażony boczek lub trochę swojskiej kiełbasy. Efekt wow gwarantowany. Oczywiście w podobny sposób można przyrządzić kiszoną kapustę zasmażaną. W tym wypadku jednak trzeba będzie ugotować ją do całkowitej miękkości, a to może zająć nawet godzinę.