Czy młode ziemniaki tuczą? Anna Lewandowska zdradza, jak je przyrządzić, aby miały mniej kalorii

Wiosną wszelkiego rodzaju nowalijki są na wagę złota. W końcu, kto nie tęskni na świeżą sałatą, pachnącymi pomidorami czy młodymi ziemniakami z koperkiem. Te ostatnie mają spore wzięcie, jednak nie każdy decyduje się na ten przysmak ze względu na kalorie. Jednak czy słusznie? Anna Lewandowska zdradza, że nie warto rezygnować z ulubionych dań.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Młode ziemniaki to prosty przysmak, po który sięgają niemal wszyscy Polacy, kiedy tylko warzywo pojawi się na bazarkach lub w sklepach. Są jednak osoby, które ze względu na sylwetkę rezygnują z sezonowych pyszności. Okazuje się, że nie ma takiej konieczności.

Młode ziemniaki kontra kalorie, czy naprawdę tuczą?

Wokół ziemniaków narosło sporo mitów, jednym z nich jest informacja, że bulwiaste warzywa tuczą. Dlatego osoby dbające o linię rezygnują z ich spożywania. Okazuje się, iż wiele zależy od formy podania i tak ugotowane w mundurkach w lekko osolonej wodzie nie sprawią, że zaczniemy tyć. Natomiast najgorszym rozwiązaniem jest obieranie i ubijanie ziemniaków, w takiej formie mają znacznie więcej kalorii. Unikaj także łączenia ziemniaków z mięsem, purée z dodatkiem masła czy śmietany to również bomba kaloryczna. Frytki także nie są wskazane, ponieważ już w 100 gramach znajdziesz ponad 500 kcal.

 

Jeśli jednak masz ochotę na wiosenny obiad z młodych ziemniaków, to z powodzeniem możesz przygotować smaczne danie. W trosce o sylwetkę Anna Lewandowska zdradziła, jak przyrządzić warzywa, aby nie zagroziły szczupłej sylwetce.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis Anny Lewandowskiej na młode ziemniaki. Nie obieraj ich ze skórki!

Anna Lewandowska to nie tylko trenerka czy mistrzyni karate. Znana sportsmenka dba o dietę, aby cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem. Na blogu Healthy plan by Ann dzieli się różnymi przepisami, dzięki czemu w prosty sposób możesz ułożyć codzienne menu. Tym razem na tapet wzięła popularne młode ziemniaki. Jak sama wskazuje, tego typu warzywa to bogactwo takich witamin jak C, H, K, B1, B2, B6 i PP. Nie należy się ich bać, czy rezygnować z włączenia do diety, nawet jeśli dbasz o sylwetkę. Ważna jest jednak forma podania i właściwe przygotowanie.

Składniki:

  • 10 młodych ziemniaków,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • pęczek dymki,
  • pęczek koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • sól morska,
  • pieprz czarny,
  • majeranek,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. (Można użyć czystej gąbeczki).
  2. Podzielić na ćwiartki i zalać wodą. Ugotować.
  3. Cebulę dymkę umyć i posiekać.
  4. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  5. Wrzucić dymkę i posiekane orzechy.
  6. Dokładnie wymieszać. 
  7. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski i całość wymieszać.
  8. Pęczek koperku opłukać i posiekać. 
  9. Młode ziemniaki posypać majerankiem i koprem.
  10. Doprawić do smaku, wymieszać i gotowe.
Więcej o: