Młode ziemniaki to prosty przysmak, po który sięgają niemal wszyscy Polacy, kiedy tylko warzywo pojawi się na bazarkach lub w sklepach. Są jednak osoby, które ze względu na sylwetkę rezygnują z sezonowych pyszności. Okazuje się, że nie ma takiej konieczności.
Wokół ziemniaków narosło sporo mitów, jednym z nich jest informacja, że bulwiaste warzywa tuczą. Dlatego osoby dbające o linię rezygnują z ich spożywania. Okazuje się, iż wiele zależy od formy podania i tak ugotowane w mundurkach w lekko osolonej wodzie nie sprawią, że zaczniemy tyć. Natomiast najgorszym rozwiązaniem jest obieranie i ubijanie ziemniaków, w takiej formie mają znacznie więcej kalorii. Unikaj także łączenia ziemniaków z mięsem, purée z dodatkiem masła czy śmietany to również bomba kaloryczna. Frytki także nie są wskazane, ponieważ już w 100 gramach znajdziesz ponad 500 kcal.
Jeśli jednak masz ochotę na wiosenny obiad z młodych ziemniaków, to z powodzeniem możesz przygotować smaczne danie. W trosce o sylwetkę Anna Lewandowska zdradziła, jak przyrządzić warzywa, aby nie zagroziły szczupłej sylwetce.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Anna Lewandowska to nie tylko trenerka czy mistrzyni karate. Znana sportsmenka dba o dietę, aby cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem. Na blogu Healthy plan by Ann dzieli się różnymi przepisami, dzięki czemu w prosty sposób możesz ułożyć codzienne menu. Tym razem na tapet wzięła popularne młode ziemniaki. Jak sama wskazuje, tego typu warzywa to bogactwo takich witamin jak C, H, K, B1, B2, B6 i PP. Nie należy się ich bać, czy rezygnować z włączenia do diety, nawet jeśli dbasz o sylwetkę. Ważna jest jednak forma podania i właściwe przygotowanie.
Składniki:
Sposób przygotowania: