Trwa sezon na truskawki, dlatego podajemy przepis na knedle, które są bardzo proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia potrzeba niewielu składników. Najważniejsze będą przede wszystkim same truskawki i dobrze wyrobione ciasto, ale jeszcze lepszego smaku mogą dodać knedlom takie dodatki, jak sos truskawkowy czy tradycyjna bita śmietana.
Zobacz wideo Kulisy Roland Garros. Tak wygląda turniej od strony kibica
Knedle z truskawkami. Przepis na przepyszne owocowe danie
Do przygotowania knedli z truskawkami oprócz owoców będą potrzebne ziemniaki, jajko, mąka pszenna oraz cukier do smaku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną albo oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- jajko,
- trzy czwarte szklanki mąki pszennej,
- łyżka soli,
- pół kilograma truskawek,
- cukier do smaku,
- masło,
- śmietana 12 proc. do podania.
Gotowe knedle można podawać na wiele sposobów
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Po przestudzeniu przeciśnij przez praskę.
- Do masy ziemniaczanej wbij jajko, wsyp przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na grubość około jednego centymetra.
- Rozwałkowane ciasto pokrój w kwadraty o boku równym około dziesięciu centymetrów.
- Na każdy fragment ciasta połóż jedną truskawkę, posyp ją cukrem i zawiń tak, aby powstał knedel.
- Wrzucaj knedle partiami na gotującą się osoloną wodę i gotuj je przez około dziesięć minut. Knedle podawaj bezpośrednio po odcedzeniu z dodatkiem odrobiny masła.
Gotowe knedle będą smakowały doskonale z różnymi słodkimi dodatkami. Sprawdzi się m.in. polewa z truskawek lub bita śmietana. Dodatkowo można oprószyć całość startą gorzką czekoladą.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl