Owoce sezonowe królują teraz w domowym menu. Najchętniej sięgamy po truskawki czy maliny, które są częstym składnikiem deserów, musów, sorbetów, drinków czy wypieków. Warto jednak pamiętać także o porzeczce, która nie tylko pięknie i bujnie rośnie w wielu ogrodach, ale i kusi smakiem czy solidną porcją witamin.
Ucierane ciasto z porzeczkami - szybkie ciasto idealne na letni podwieczorek
Gdy za oknem słońce i upały raczej sięgamy po orzeźwiające desery takie jak lody, sorbety i mrożone napoje. Nic jednak nie zastąpi domowego ciasta zaserwowanego do kawy czy popołudniowej herbaty. Jeśli najdzie nas zatem ochota na coś wyjątkowego, warto się skusić na jedyne w swoim rodzaju, obłędne ciasto ucierane z porzeczkami. Ta babcina klasyka podbije serce każdego, jest gotowa w mgnieniu oka i co najważniejsze pozostaje długo świeża i wilgotna.
Ucierane ciasto to iście swojska receptura, która bazuje na jajach, maśle, odrobinie twarogu i mące. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność dodawanych składników no i oczywiście spora porcja sezonowych owocw - w tym przypadku czerwonej porzeczki. Później wystarczy całość jedynie przelać do formy i piec w piekarniku. Na koniec posypka z cukru pudru i wakacyjna rozkosz jest gotowa do podania!
Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?
Przepis na ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki:
- 3 średnie jajka,
- 300 g mąki,
- 120 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 g sera twarogowego
- 80 ml mleka (można zastąpić roślinnym),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g porzeczek czerwonych lub czarnych.
Sposób przygotowania:
- Na początku przepłucz w zimnej wodzie porzeczki, usuń ogonki i wszystkie nieczystości. Gotowe owoce osusz i odłóż na bok.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Przygotuj makrutrę - czyli babciną, kamionkową lub glinianą misę i drewnianą pałkę. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, wystarczy zwykła miska i mikser.
- Do naczynia przełóż jaja i cukier. Składniki ucieraj do powstania jasnego, gładkiego kremu - cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Następnie do miski wlej cienką strużką rozpuszczone i ostudzone masło. Cały czas ucieraj masę.
- Na koniec dodaj twaróg, mleko i proszek do pieczenia - nadal ucieraj, by masa przypominała konsystencję twarogu sernikowego z wiaderka. Dodaj mąkę, całość delikatnie mieszaj.
- Ostatni etap to owoce - teraz ciasto wystarczy zamieszać drewnianą łyżką lub szpatułką i przelać do keksówki, lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą.
- Ciasto porzeczkowe piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach na programie góra dół.
- Gdy się ładnie zapiecze, przestudź je, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
- Więcej smacznych przepisów na wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.