• Link został skopiowany

Tego lata nie spotka cię nic lepszego od ciasta z porzeczkami. Słodki obłęd wystarczy utrzeć i gotowe

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na ciasto porzeczkowe to hit tego lata, który jest arcy prosty i jednocześnie obłędnie smaczny. Ucierany placek zajmie ci zaledwie 20 minut, a efekt przekroczy najśmielsze oczekiwania - ciasto jest pulchne, wilgotne w środku i hojnie wypełnione sezonowymi owocami.
Ucierane ciasto z porzeczkami
Fot. Wikipedia - CC BY-SA 3.0 / flickr.com

Owoce sezonowe królują teraz w domowym menu. Najchętniej sięgamy po truskawki czy maliny, które są częstym składnikiem deserów, musów, sorbetów, drinków czy wypieków. Warto jednak pamiętać także o porzeczce, która nie tylko pięknie i bujnie rośnie w wielu ogrodach, ale i kusi smakiem czy solidną porcją witamin. 

Ucierane ciasto z porzeczkami - szybkie ciasto idealne na letni podwieczorek 

Gdy za oknem słońce i upały raczej sięgamy po orzeźwiające desery takie jak lody, sorbety i mrożone napoje. Nic jednak nie zastąpi domowego ciasta zaserwowanego do kawy czy popołudniowej herbaty. Jeśli najdzie nas zatem ochota na coś wyjątkowego, warto się skusić na jedyne w swoim rodzaju, obłędne ciasto ucierane z porzeczkami. Ta babcina klasyka podbije serce każdego, jest gotowa w mgnieniu oka i co najważniejsze pozostaje długo świeża i wilgotna. 

Ucierane ciasto to iście swojska receptura, która bazuje na jajach, maśle, odrobinie twarogu i mące. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność dodawanych składników no i oczywiście spora porcja sezonowych owocw - w tym przypadku czerwonej porzeczki. Później wystarczy całość jedynie przelać do formy i piec w piekarniku. Na koniec posypka z cukru pudru i wakacyjna rozkosz jest gotowa do podania! 

Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?

Przepis na ucierane ciasto z czerwoną porzeczką

Składniki: 

  • 3 średnie jajka, 
  • 300 g mąki,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 100 g sera twarogowego
  • 80 ml mleka (można zastąpić roślinnym),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g porzeczek czerwonych lub czarnych. 

 Sposób przygotowania: 

  1. Na początku przepłucz w zimnej wodzie porzeczki, usuń ogonki i wszystkie nieczystości. Gotowe owoce osusz i odłóż na bok. 
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 
  3. Przygotuj makrutrę - czyli babciną, kamionkową lub glinianą misę i drewnianą pałkę. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, wystarczy zwykła miska i mikser. 
  4. Do naczynia przełóż jaja i cukier. Składniki ucieraj do powstania jasnego, gładkiego kremu - cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Następnie do miski wlej cienką strużką rozpuszczone i ostudzone masło. Cały czas ucieraj masę. 
  5. Na koniec dodaj twaróg, mleko i proszek do pieczenia - nadal ucieraj, by masa przypominała konsystencję twarogu sernikowego z wiaderka. Dodaj mąkę, całość delikatnie mieszaj. 
  6. Ostatni etap to owoce - teraz ciasto wystarczy zamieszać drewnianą łyżką lub szpatułką i przelać do keksówki, lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. 
  7. Ciasto porzeczkowe piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach na programie góra dół. 
  8. Gdy się ładnie zapiecze, przestudź je, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
  9. Więcej smacznych przepisów na wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o: