Zobacz wideo Gdy czegoś nie można, a bardzo się chce, to można, czyli jak upiec ciasto bez piekarnika
Ciasto czekoladowe bez pieczenia to jeden z tych deserów, po które chętnie sięga niemal każdy. Ważne jest również to, aby smakołyk powstał szybko. Ten przepis sprawi, że w kilka minut wyczarujesz domowe cudo.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia? Nic prostszego!
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, nie musisz od razu nagrzewać piekarnika i przyrządzać skomplikowanych wypieków. Wystarczy, że przygotujesz proste ciasto bez pieczenia, aby cała rodzinka spałaszowała czekoladowy rarytas. Pomocna będzie patelnia. Dzięki niej uzyskasz puszysty placuszek, a posypując go cukrem pudrem, zyskasz iście królewski deser.
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- garść orzechów,
- 1/3 kostki masła,
- pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 60 ml mleka,
- cukier puder do posypania.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia możesz przełożyć ulubionym kremem. Szybkim rozwiązaniem jest ubicie śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny lub serka mascarpone. Jeśli lubisz inne smakowe nuty, nie wahaj się posmarować wypiek masłem orzechowym. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na ciasto bez pieczenia. Sposób przygotowania
- Na patelnię średniej wielkości wrzuć masło. Rozpuść na małym ogniu i lekko podgrzej.
- Następnie wsyp kakao. Wymieszaj.
- Zdejmij patelnię z ognia. Wbij jajko, wsyp cukier i całość wymieszaj trzepaczką, aby powstała jednolita masa. Nieustannie mieszając, dodaj stopniowo mleko i orzechy.
- Mąkę przesiej i wsyp wraz z sodą do pozostałych składników.
- Włącz palnik. Przykryj patelnię pokrywką i duś ciasto bez pieczenia na minimalnym ogniu.
- Po 10 minutach wbij wykałaczkę i sprawdź, czy jest sucha. Jeśli tak, zdejmij ciasto czekoladowe z ognia. Jeśli nie, przykryj ponownie i zaczekaj jeszcze pięć minut.
- Zdejmij ciasto z patelni i przełóż na deskę lub duży płytki talerz.
- Jeśli chcesz, przetnij go, tworząc dwie warstwy. Przełóż kremem lub masłem orzechowym.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.