• Link został skopiowany

Przepis na ciasto pleśniak z jagodami. Nie zapomnij o delikatnej chmurce z białek. To połączenie smakuje wybornie

Ciasto pleśniak z jagodami to iście letni deser. Dlatego jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić do porannej kawy, wypróbuj nasz przepis. Delikatny wierzch w formie chmurki z białek to idealne ukoronowanie deseru. Nie zapomnij wyjąć wcześniej wszystkich składników z lodówki!
Ciasto pleśniak
fot. Haps

Ciasto pleśniak smakuje najlepiej właśnie latem, kiedy w lasach krzaczki uginają się od owoców. Wówczas zbierając świeże jagody, w kilka chwil przygotujesz wyjątkowy deser w królewskim stylu. Dzięki swej prostocie każdemu wyjdzie idealny wypiek, bez względu na poziom kulinarnych umiejętności.

Zobacz wideo

Przepis na ciasto pleśniak. Prawdziwy przysmak lata

Sprawdzony przepis na ciasto z jagodami to gwarancja udanego deseru dla całej rodziny. Wilgotne owoce, chrupiący spód i delikatna pianka tworzą idealną całość. Kluczem jest także dobór składników. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem prac nad wypiekiem wyjąć z lodówki jajka i masło. Jagody również powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Piana z białek będzie idealna, kiedy na początku wsypiesz szczyptę soli.

Składniki:

  • 400 g jagód,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g masła,
  • szczypta soli,

Beza:

  • 4 białka,
  • szczypta soli, 
  • 4 łyżki cukru.

Ciasto pleśniak z jagodami. Przepis krok po kroku

  1. Opłucz jagody i osusz ręcznikiem papierowym, przesyp do miski. Wsyp mąkę ziemniaczaną i całość wymieszaj.
  2. Do wysokiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz śmietanę. 
  3. Masło zetrzyj na dużych oczkach kuchennej tarki, wlej żółtka. Zagniataj ciasto do momentu, aż połączą się wszystkie składniki.
  4. Następnie owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Odłóż niewielki kawałek, który będzie potrzebny na posypanie wierzchu.
  5. Przygotuj formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. 
  6. Kruche ciasto rozłóż równomiernie w formie i nakłuj widelcem. 
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz przez 25 minut.
  8. Na podpieczony spód wyłóż owoce.
  9. Przygotuj bezę. Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż stanie się puszysta. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier. Nadal ubijaj, aż powstanie sztywna i szklista piana. 
  10. Ubite białka przełóż na ciasto pleśniak z jagodami. Zetrzyj pozostawioną część ciasta na wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz przez 20 minut. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: