Przepis na szybki deser jagodowy z bitą śmietaną. Znurkuj w szafkach i wyciągnij dodatki!

Idziemy na jagody! Sezon na leśne owoce trwa. Zatem jeśli mieszkasz z dala od lasu lub nie masz czasu na piesze wędrówki kup zdrowych darów natury i przygotuj razem z nami deser jagodowy. Nie potrzebujesz skomplikowanych składników, by w kilka chwil wyczarować rozmaite pyszności.
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Na bazarkach można dostać już pierwsze jagody. Cena za litr 2023 to koszt od 17 do 23 zł. Jednak kiedy przychodzi chęć na coś słodkiego, przymykasz oko i decydujesz się kupić choć jeden słoik. Z takiej ilości owoców przygotujesz nie tylko drożdżówki, ale wystarczy także na deser jagodowy.

Szybki deser jagodowy. Zajrzyj do półek i skomponuj coś na szybko

Kiedy masz ochotę na deser jagodowy, nie musisz od razu szukać skomplikowanych przepisów. Zapomnij o długim staniu w kuchni, czy wypiekaniu ciast. W niemal każdym domu znajdzie się napoczęta paczka ulubionych ciasteczek, herbatników, czy biszkoptów. Jeśli masz kilka tych z galaretką, to deser będzie iście królewski. Możesz również przygotować wersję fit. W tym celu przydadzą się płatki owsiane, orzechy, czy nasiona chia. Wszystko zależy wyłącznie od twoich upodobań i inwencji twórczej. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 250 g śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 g serka mascarpone (opcjonalnie),
  • pół litra jagód,
  • inne owoce (opcjonalnie),
  • 10 ulubionych ciastek,
  • gorzka czekolada.

Nasze deserki są lekkie, dlatego w głównym przepisie stawiamy wyłącznie na bitą śmietanę. Dodatek serka mascarpone sprawi, że otrzymasz krem o gęstej konsystencji i większej ilości kalorii. Wybierz ulubioną wersję. Pamiętaj, iż zawsze możesz sięgnąć po kakao. W ten sposób szybko zrobisz czekoladową wersję kremu i zaserwujesz urozmaicony deser jagodowy. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na deser jagodowy z bitą śmietaną. Sposób przygotowania

  1. Opłucz ulubione szklanki. Świetnie sprawdzą się te, które służą jako szkło do drinków. Ich kształt eksponuje piękny wygląd deseru jagodowego.
  2. Umyj jagody i inne owoce. Osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Miksuj, aż będzie sztywna i puszysta.
  4. Pokrusz ciasteczka i wsyp część na dno szklanek. Wrzuć kilka jagód i innych owoców. 
  5. Połóż łyżkę bitej śmietany. 
  6. Powtórz wszystkie czynności, tworząc kilka kolorowych warstw deseru.
  7. Na wierzch zetrzyj gorzką czekoladę i gotowe.
  8. Zajadaj od razu, lub wstaw do lodówki i podawaj po godzinie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.