Ziemniaki, cebula, jajka, sól, pieprz to nie wszystkie składniki, jakie powinny znaleźć się w cieście na placki ziemniaczane. Aby wyszły puszyste i miały wyrazisty smak, przyda się jeszcze mąka ziemniaczana i czosnek. To właśnie mąka ziemniaczana sprawi, że placki będą miały idealną strukturę. Jak zrobić placki ziemniaczane? Podajemy przepis krok po kroku.
Niektórzy uważają mąkę ziemniaczaną za najlepszy wybór do przyrządzenia placków. Jeżeli jednak nie jej w kuchni, można też sięgnąć po mąkę pszenną albo kukurydzianą. Dodatkowo do podania można posiekać natkę pietruszki lub pęczek koperku.
Składniki:
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane smakują najlepiej serwowane od razu po ich przygotowaniu. Można podawać je tradycyjnie z cukrem lub miodem i kwaśną śmietaną albo w wersji wytrawnej - np. z duszonymi warzywami i mięsnym gulaszem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl