Robisz tak placki ziemniaczane? To błąd. Dodaj ten składnik, a wyjdą puszyste i znikną w mgnieniu oka

Placki ziemniaczane to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można je serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Jak je przyrządzić, aby wyszły lekkie i puszyste? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdą po prostu doskonałe.

Ziemniaki, cebula, jajka, sól, pieprz to nie wszystkie składniki, jakie powinny znaleźć się w cieście na placki ziemniaczane. Aby wyszły puszyste i miały wyrazisty smak, przyda się jeszcze mąka ziemniaczana i czosnek. To właśnie mąka ziemniaczana sprawi, że placki będą miały idealną strukturę. Jak zrobić placki ziemniaczane? Podajemy przepis krok po kroku.

Zobacz wideo

Przepis na placki ziemniaczane. Z dodatkiem tej mąki wyjdą najlepiej

Niektórzy uważają mąkę ziemniaczaną za najlepszy wybór do przyrządzenia placków. Jeżeli jednak nie jej w kuchni, można też sięgnąć po mąkę pszenną albo kukurydzianą. Dodatkowo do podania można posiekać natkę pietruszki lub pęczek koperku.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • trzy kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej,
  • biała cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • dwa jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Placki ziemniaczane można podawać na słodko i na słono

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj ziemniaki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Następnie obierz z łupin cebulę i też zetrzyj ją na tarce. Czosnek posiekaj.
  2. Do ziemniaków dodaj cebulę, czosnek, jajka i mąkę ziemniaczaną. Składniki wymieszaj dokładnie w misce. Dopraw masę solą i pieprzem.
  3. Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej olej i smaż placki z obu stron, aż się zrumienią.
  4. Na patelni rozgrzej olej, na który kładź ciasto, następnie formując dość cienkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj placki jeden na drugim na płaskim talerzu. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego!

Placki ziemniaczane smakują najlepiej serwowane od razu po ich przygotowaniu. Można podawać je tradycyjnie z cukrem lub miodem i kwaśną śmietaną albo w wersji wytrawnej - np. z duszonymi warzywami i mięsnym gulaszemWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.