Kojarzysz włoski przysmak o nazwie focaccia? Tę znakomitą słoną przekąskę możesz zrobić również w nieco innej wersji. Wystarczy wrzątek, jogurt i mąka kukurydziana, by wyczarować kulinarne cudo. Będzie pasować idealnie do letniego obiadu i lekkich sałatek warzywnych. Wystarczy mniej niż godzina w kuchni, a stworzysz niepowtarzalne ciasto jogurtowe w wersji wytrawnej. Twoje kubki smakowe oszaleją z radości.
W garnku gotujemy wodę. Gdy ta zacznie wrzeć, dodajemy do niej jogurt. Najlepiej sprawdzi się jogurt typu islandzkiego, ze względu na wyższą zawartość białka, dzięki czemu przekąska będzie bardziej sycąca. Jeśli jednak nie uda się nam go zdobyć, doskonale poradzi sobie zwykły jogurt naturalny lub grecki. Oba składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie solimy. Do jogurtowej masy dodajemy masło i mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i małymi partiami dosypujemy mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia stale mieszając. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne ciasto.
Masę zdejmujemy z ognia i wbijamy do niej trzy jajka, oraz dolewamy olej ponownie mieszając całość energicznymi ruchami. Gdy składniki się połączą, dodajemy do ciasta pokrojone oliwki i twaróg. Wszystko mieszamy po raz ostatni i przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Przekąskę jogurtową pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra dół). Będzie smakować obłędnie z dodatkiem domowego sosu czosnkowego lub oliwy. Smacznego!