Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepyszną kiszonkę z kapusty włoskiej, marchewki i... jabłka. Tak, dodatek jabłka jest nietypowy, ale świetnie podkręca delikatny smak włoskiej kapusty. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Między innymi to, że ta kiszonka jest tak dobra, że warto od razu zrobić podwójną porcję.
Najlepsza kiszonka z kapusty
Składniki:
- ok. 3 kg kapusty
- 3 łyżki soli kamiennej
- 2 kwaśne jabłka
- 2 marchewki
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkuj, marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Odstaw na 2-3 godziny.
- Kiedy kapusta zmięknie, przełóż ja do czystych, najlepiej wyparzonych słoików i mocno ugnieć. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
- Po tych dniach przenieś słoiki w chłodniejsze, najlepiej zaciemnione miejsce, najlepiej do piwnicy.
Tak przygotowana kapusta jest nieco delikatniejsza od tradycyjnej, ale równie smaczna. Będzie idealna nawet na kanapki lub jako dodatek do obiadu.