• Link został skopiowany

Najlepsza kiszonka z kapusty. Zdziwisz się, co podkręca jej smak

Kapusta kiszona jest pyszna, zdrowa i ogólnie my, Polacy chyba nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Oczywiście kapustę kisimy zazwyczaj na jesieni (ale to nie jest warunek) i zazwyczaj białą. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą kiszonkę z kapusty, ale wcale nie białej. Niektórzy pewnie złapią się za głowę.
Młoda kiszona kapusta
TatyanaMalkova /Shutterstock

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepyszną kiszonkę z kapusty włoskiej, marchewki i... jabłka. Tak, dodatek jabłka jest nietypowy, ale świetnie podkręca delikatny smak włoskiej kapusty. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Między innymi to, że ta kiszonka jest tak dobra, że warto od razu zrobić podwójną porcję. 

Najlepsza kiszonka z kapusty

Składniki:

  • ok. 3 kg kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 marchewki

Sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkuj, marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Odstaw na 2-3 godziny. 
  2. Kiedy kapusta zmięknie, przełóż ja do czystych, najlepiej wyparzonych słoików i mocno ugnieć. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 
  3. Po tych dniach przenieś słoiki w chłodniejsze, najlepiej zaciemnione miejsce, najlepiej do piwnicy. 

Tak przygotowana kapusta jest nieco delikatniejsza od tradycyjnej, ale równie smaczna. Będzie idealna nawet na kanapki lub jako dodatek do obiadu

Więcej o: