Pulchne bułeczki twarogowe to słodka łatwizna na każdą porę. Zapomnij o drożdżach, wystarczy nabiał

Jeśli szukasz inspiracji na coś smakowitego, szybkiego i wyjątkowego, przepis na twarogowe bułeczki sprawdzi się doskonale. Zapomnij o godzinach czekania - efekt jest natychmiastowy, bo w cieśnie nie ma ani grama drożdży. Wnętrze kryje za to słodkie, serowe nadzienie z maślanym twistem.

Marzysz o serowej uczcie? Bułeczki twarogowe sprawdzą się wyśmienicie, a co najważniejsze ich przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Smak i urocza prezencja wynagrodzi jednak minimalne starania. To obłędnie smaczny kąsek z kremowym, delikatnym farszem, który dosłownie rozpływa się w ustach! 

Twarogowe bułeczki to specjał na każdą okazję - są smaczne i ekspresowe

Czasami "chodzi za nami" słodycz, mały głód i chęć skosztowania czegoś wyjątkowego. Wówczas, zamiast zapychać się sklepowymi ciasteczkami lub planować wielogodzinne przygotowania wymagających wypieków, warto sięgnąć po nasz sprawdzony przepis na bułeczki twarogowe. Są smaczne, ekspresowe, a skład nie będzie kosztował nas fortuny! Kluczem do sukcesu jest oczywiście prostota, odpowiednie proporcje i dobrej jakości biały ser. 

Bułeczki twarogowe bazują przede wszystkim na nabiale, który powinien być świeży i delikatny. Ser jest bowiem podstawą naszego ciasta, jak i farszu, który w nim zamkniemy. Warto pamiętać także o innych dodatkach jak cukier trzcinowy, hojna porcja masła czy cukier puder, który na finiszu ozdobi bułeczki

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Przepis na najsmaczniejsze bułeczki twarogowe

Składniki na ciasto

  • 200 g twarogu,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru trzcinowego, 
  • 100 g mleka,
  • 30 g roztopionego masła, 
  • szczypta soli,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia. 

Serowy farsz i dodatki: 

  • 200 g twarogu,
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • jajko,
  • cukier puder. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasta. W tym celu zmiksuj na gładką masę twaróg, po czym połącz go z roztopionym masłem, mlekiem i solą. 
  2. Teraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zamieszaj i odłóż ciasto na 10 minut leżakowania. 
  3. W tym czasie zrób farsz - poniwnie zmiksuj twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
  4. Gotowe ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na cienki płat. Wyłóż na ciasto farsz - pamiętaj, by równomiernie go rozprowadzić. 
  5. Następnie zawiń całość w rulon i delikatnie wycinaj bułeczki-ślimaczki. 
  6. Każdą porcję delikatnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut. 
  7. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem. 
  8. Wskazówka - bułeczki mogą mieć dowolny kształt - wówczas jednak trzeba starannie nadziać je farszem i estetycznie zamknąć. Mogą być to standardowe, okrągłe bułeczki lub np. rogaliki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.