Marzysz o serowej uczcie? Bułeczki twarogowe sprawdzą się wyśmienicie, a co najważniejsze ich przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu. Smak i urocza prezencja wynagrodzi jednak minimalne starania. To obłędnie smaczny kąsek z kremowym, delikatnym farszem, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Twarogowe bułeczki to specjał na każdą okazję - są smaczne i ekspresowe
Czasami "chodzi za nami" słodycz, mały głód i chęć skosztowania czegoś wyjątkowego. Wówczas, zamiast zapychać się sklepowymi ciasteczkami lub planować wielogodzinne przygotowania wymagających wypieków, warto sięgnąć po nasz sprawdzony przepis na bułeczki twarogowe. Są smaczne, ekspresowe, a skład nie będzie kosztował nas fortuny! Kluczem do sukcesu jest oczywiście prostota, odpowiednie proporcje i dobrej jakości biały ser.
Bułeczki twarogowe bazują przede wszystkim na nabiale, który powinien być świeży i delikatny. Ser jest bowiem podstawą naszego ciasta, jak i farszu, który w nim zamkniemy. Warto pamiętać także o innych dodatkach jak cukier trzcinowy, hojna porcja masła czy cukier puder, który na finiszu ozdobi bułeczki.
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek
Przepis na najsmaczniejsze bułeczki twarogowe
Składniki na ciasto:
- 200 g twarogu,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 100 g mleka,
- 30 g roztopionego masła,
- szczypta soli,
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Serowy farsz i dodatki:
- 200 g twarogu,
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. W tym celu zmiksuj na gładką masę twaróg, po czym połącz go z roztopionym masłem, mlekiem i solą.
- Teraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zamieszaj i odłóż ciasto na 10 minut leżakowania.
- W tym czasie zrób farsz - poniwnie zmiksuj twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Gotowe ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na cienki płat. Wyłóż na ciasto farsz - pamiętaj, by równomiernie go rozprowadzić.
- Następnie zawiń całość w rulon i delikatnie wycinaj bułeczki-ślimaczki.
- Każdą porcję delikatnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz w 180 stopniach przez około 25 minut.
- Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem.
- Wskazówka - bułeczki mogą mieć dowolny kształt - wówczas jednak trzeba starannie nadziać je farszem i estetycznie zamknąć. Mogą być to standardowe, okrągłe bułeczki lub np. rogaliki.