Pierogi z owocami to danie nie tylko smakowite, ale i wyjątkowo proste w wykonaniu. Co więcej, możesz je przygotować zarówno na obiad, jak i popołudniowy deser. Najlepiej smakują polane gęstą śmietanką, jogurtem, czekoladą lub posypane cukrem. Takiej słodyczy nie odmówią ani dorośli, ani tym bardziej dzieci!
Choć przepisów na pierogi jest wiele, to wiele osób upodobało sobie wariant na słodko. Nadzienie w sezonie letnim można wykonać z pysznych i zdrowych truskawek, jagód, jeżyn, czy nawet wiśni. My z kolei przychodzimy dziś z propozycją sprawdzonej receptury na pyszne pierogi ze świeżymi malinami. Co będzie ci potrzebne do ich wykonania?
Składniki:
Zacznij od wlania wody do garnka. Podgrzej ją, ale nie doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij rondel z ognia. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj szczyptę soli, po czym wszystko wymieszaj i uformuj niewielki kopiec. Zrób w nim wgłębienie i wbij do niego jajko. Powoli, stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając przy tym ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, którą następnie schowasz do lodówki na około kwadrans. W tym czasie masa "odpocznie". Kiedy ciasto będzie się chłodzić, umyj maliny i pozbądź się ewentualnych ogonków i listków. Osusz owoce ręcznikiem papierowym, a potem wrzuć je do miseczki z cukrem i dokładnie zamieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki i zacznij je rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką. Używając szklanki, wykrawaj kółka. Na środku umieść nadzienie malinowe i zasklep brzegi ciasta tak, aby maliny z niego nie wypływały. Duży garnek zalej wodą z odrobiną soli. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować, po czym wrzucaj pierogi partiami. Gotuj je przez kilka minut, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyłóż na talerz i zjedz z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl