Pierogi o niebiańskim smaku. Dodaj te sezonowe owoce, a na jednej porcji nie poprzestaniesz

Pierogi to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Ich temat najczęściej pojawia się przed świętami, kiedy to w wielu domach zaczyna się masowa produkcja pierogów z kapustą i grzybami. A przecież można je jeść o każdej porze roku, zarówno zimą, jak i latem. Szczególnie w sezonie wakacyjnym wzrasta ich popularność. Wszystko za sprawą sezonowych owoców, które w cieście pierogowym smakują po prostu obłędnie. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na domowe pierogi z malinami!

Pierogi z owocami to danie nie tylko smakowite, ale i wyjątkowo proste w wykonaniu. Co więcej, możesz je przygotować zarówno na obiad, jak i popołudniowy deser. Najlepiej smakują polane gęstą śmietanką, jogurtem, czekoladą lub posypane cukrem. Takiej słodyczy nie odmówią ani dorośli, ani tym bardziej dzieci!

Zobacz wideo Drożdżowe pierogi gotowe do drogi

Pierogi z malinami to hit każdego lata. Delikatna słodycz otulona miękkim ciastem

Choć przepisów na pierogi jest wiele, to wiele osób upodobało sobie wariant na słodko. Nadzienie w sezonie letnim można wykonać z pysznych i zdrowych truskawek, jagód, jeżyn, czy nawet wiśni. My z kolei przychodzimy dziś z propozycją sprawdzonej receptury na pyszne pierogi ze świeżymi malinami. Co będzie ci potrzebne do ich wykonania?

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej (ok. 250 g),
  • 150 ml wody,
  • 500 g malin,
  • jajko,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli.

Wyśmienite pierogi z malinami. Sposób przygotowania

Zacznij od wlania wody do garnka. Podgrzej ją, ale nie doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij rondel z ognia. Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj szczyptę soli, po czym wszystko wymieszaj i uformuj niewielki kopiec. Zrób w nim wgłębienie i wbij do niego jajko. Powoli, stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając przy tym ciasto. 

 Z ciasta uformuj kulę, którą następnie schowasz do lodówki na około kwadrans. W tym czasie masa "odpocznie". Kiedy ciasto będzie się chłodzić, umyj maliny i pozbądź się ewentualnych ogonków i listków. Osusz owoce ręcznikiem papierowym, a potem wrzuć je do miseczki z cukrem i dokładnie zamieszaj.

Wyjmij ciasto z lodówki i zacznij je rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką. Używając szklanki, wykrawaj kółka. Na środku umieść nadzienie malinowe i zasklep brzegi ciasta tak, aby maliny z niego nie wypływały. Duży garnek zalej wodą z odrobiną soli. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować, po czym wrzucaj pierogi partiami. Gotuj je przez kilka minut, do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyłóż na talerz i zjedz z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.