Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, popularne szczególnie w Gruzji. Pierogi, czy też kołduny, w kształcie charakterystycznych sakiewek, wypełnione są farszem mięsnym i bulionem. Będąc w Gruzji trudno znaleźć restaurację, w której menu na jednym z pierwszych miejsc nie znalazłyby się chinkali. Warto wiedzieć, że z tymi gruzińskimi pierożkami związana jest specjalna kultura ich spożywania. Aby nie popełnić kulinarnego faux-pas trzeba pamiętać, że chinkali je się rękoma: należy chwycić je za ogonek, nadgryźć, wyssać bulion, a dopiero potem zabrać się za konsumpcję całości. Nie trzeba natomiast zjadać ogonków chinkali, ponieważ ciasto w końcówce pierożka jest niedogotowane, a jego zadaniem jest jedynie ułatwienie konsumpcji oraz zapobieganie rozklejeniu sakiewki w czasie gotowania. Choć przepis na chinkali jest stosunkowo prosty, to dużym wyzwaniem podczas przygotowania gruzińskich pierożków okazuje się ich zwijanie. Czynność ta wymaga pewnej wprawy, a uzyskanie pożądanego kształtu sakiewki jest zdecydowanie trudniejsze, niż lepienie tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu kilkunastu fałdek końcówkę ciasta należy jeszcze zakręcić, by kołdun nie rozkleił się podczas gotowania.
Jak zatem przyrządzić pierogi chinkali? Na ciasto potrzebujemy zaledwie czterech składników:
Do przyrządzenia farszu potrzebne będą:
Sposób przyrządzenia:
Tradycyjne gruzińskie pierożki chinkali serwowane są z farszem mięsnym, wieprzowo-wołowym, z dodatkiem kolendry. Czasem jednak przygotowywane są z farszem z baraniny. Mogą też różnić się sposobem doprawienia - zamiast kolendry może pojawić się natka pietruszki, koperek, a nawet mięta. Mniej popularne, choć równie smaczne, są chinkali z nadzieniem grzybowym. Ciasto przygotowuje się w ten sam sposób, co w przepisie tradycyjnym. Grzybowy farsz można przyrządzić z grzybów leśnych lub pieczarek, z dodatkiem cebuli, soli i pieprzu. Smak nadzienia warto też uwydatnić dodatkiem kolendry. Drobno posiekaną cebulę należy zeszklić na patelni, a następnie dorzucić do niej drobno pokrojone grzyby. Warto przypilnować, by składniki zanadto nie odparowały. Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę oraz sól i pieprz. Dalej postępować podobnie, jak w przypadku pierożków z farszem mięsnym. Czas gotowania nie powinien przekroczyć 10 minut.
Chinkali z serem można w Gruzji spotkać stosunkowo często. Danie to, całkowicie pozbawione mięsa, może być konsumowane również przez wegetarian. Oryginalny serowy farsz do chinkali powstaje rzecz jasna z serów gruzińskich, z powodzeniem można je jednak zastąpić fetą i mozzarellą. Ciasto należy przygotować w ten sam sposób, co do chinkali z nadzieniem mięsnym. Na nadzienie potrzebne będą dwie kulki mozzarelli i opakowanie sera typu feta. Opcjonalnie można użyć tłustego twarogu połączonego z kwaśną śmietaną, szalotką, solą i pieprzem. Jeśli jednak wybierzemy mozzarellę i fetę, to pierwszy z serów należy odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugi pokruszyć. Wymieszać je razem w misce, doprawiając odrobiną pieprzu. Dalej postępować jak w przypadku klasycznych chinkali, a gotować od 5 do 7 minut. Podawać oprószone świeżo zmielonym pieprzem lub papryką wędzoną.
Zobacz też: Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników