Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe
Z kuchnią gruzińską najbardziej kojarzy nam się chaczapuri. Jest jednak jeszcze jedno danie, w którym zakocha się niemalże każdy smakosz pierogów i kopytek. Mowa tu o chinkali. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty. Kołduny w kształcie sakiewki wypełnione są bulionem i mięsnym farszem, a dodatek świeżej kolendry podbije ich smak. Na samym początku trzeba je nadgryźć i wypić płyn, a na samym końcu zjeść. Uwaga! Należy to zrobić w umiejętny sposób.
Chinkali - przepis na gruzińskie pierożki. Z prostych składników wyczarujesz ciekawe danie
Produkty na ciasto:
- kilogram mąki pszennej,
- 2 szklanki gorącej wody,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- pół łyżeczki soli.
Farsz zrobisz z:
- 800 g mięsa wołowego i wieprzowego,
- dużej cebuli,
- pęczku świeżej kolendry,
- soli i pieprzu,
- 2 szklanki zimnej wody.
Chinkali - przepis na mięsne kołduny. Przygotowanie dania jest proste, ale wymaga trochę czasu
- Oczyść mięso z błon i kości. Zmiel je. Jeśli zdecydujesz się na mięso mielone, możesz pominąć ten etap.
- Posiekaj kolendrę i poszatkuj obraną cebulę (możesz też ją zetrzeć na tarce).
- Składniki na farsz umieść w większej misce. Wyrób je na gładką masę tak, by ładnie się połączyły.
- Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć ciasto. Powinno wyjść takie samo, jak w przypadku polskich pierogów. Podziel je na cztery części.
- Każdy placek rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj w nich okręgi o średnicy 10 cm.
- Na krążki nakładaj po łyżce farszu. Końce ciasta zlep tak, by powstała sakiewka. Układaj je na stolnicy podsypanej mąką.
- Zagotuj wodę z solą i wkładaj do niej chinkali porcjami. Pierożki wyjmij po 10 minutach od wypłynięcia.
Do dania pasuje roztopione masło i oliwa. Potrawa uwielbia też towarzystwo świeżej kolendry.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.