Chinkali - przepis na tradycyjne pierożki z Gruzji. Dodaj jeden składnik, który podbije ich smak

Gruzja słynie z ciekawych dań. Jednym z nich są chinkali. Przepis pozwoli wam na stworzenie tradycyjnych pieróżków z mięsnym nadzieniem. Wsiadajcie więc do kulinarnego busa i wyjedźcie w podróż do tego pięknego kraju.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Z kuchnią gruzińską najbardziej kojarzy nam się chaczapuri. Jest jednak jeszcze jedno danie, w którym zakocha się niemalże każdy smakosz pierogów i kopytek. Mowa tu o chinkali. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty. Kołduny w kształcie sakiewki wypełnione są bulionem i mięsnym farszem, a dodatek świeżej kolendry podbije ich smak. Na samym początku trzeba je nadgryźć i wypić płyn, a na samym końcu zjeść. Uwaga! Należy to zrobić w umiejętny sposób. 

Chinkali - przepis na gruzińskie pierożki. Z prostych składników wyczarujesz ciekawe danie

Produkty na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz zrobisz z:

  • 800 g mięsa wołowego i wieprzowego,
  • dużej cebuli,
  • pęczku świeżej kolendry,
  • soli i pieprzu,
  • 2 szklanki zimnej wody.

Chinkali - przepis na mięsne kołduny. Przygotowanie dania jest proste, ale wymaga trochę czasu

  1. Oczyść mięso z błon i kości. Zmiel je. Jeśli zdecydujesz się na mięso mielone, możesz pominąć ten etap.
  2. Posiekaj kolendrę i poszatkuj obraną cebulę (możesz też ją zetrzeć na tarce).
  3. Składniki na farsz umieść w większej misce. Wyrób je na gładką masę tak, by ładnie się połączyły.
  4. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć ciasto. Powinno wyjść takie samo, jak w przypadku polskich pierogów. Podziel je na cztery części.
  5. Każdy placek rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj w nich okręgi o średnicy 10 cm.
  6. Na krążki nakładaj po łyżce farszu. Końce ciasta zlep tak, by powstała sakiewka. Układaj je na stolnicy podsypanej mąką.
  7. Zagotuj wodę z solą i wkładaj do niej chinkali porcjami. Pierożki wyjmij po 10 minutach od wypłynięcia.

Do dania pasuje roztopione masło i oliwa. Potrawa uwielbia też towarzystwo świeżej kolendry. 

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA