• Link został skopiowany

Obłędny placek ze śliwkami. Siostra Anastazja zdradza przepis, dzięki któremu można przenieść się do nieba

Placki ze śliwkami to dla wielu ulubiony deser. Nic dziwnego, ponieważ mają charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a zapach, który unosi się podczas ich pieczenia, jest po prostu obłędny. Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na najlepszy pod słońcem placek. Koniecznie musicie spróbować.
Placek ze śliwkami siostry Anastazji (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, fot. w tle pexels/asyavlasowa

Receptury siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wypieki z jej przepisu są po prostu przepyszne. Gwarantujemy, że cała rodzina będzie zajadać się nimi, aż zostaną tylko okruszki. Jak zatem zrobić obłędny placek ze śliwkami siostry Anastazji? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Placek ze śliwkami siostry Anastazji - przepis. Ale kruche ciasto jest wisienką na torcie 

Placek ze śliwkami siostry Anastazji to doskonała propozycja nie tylko na letnie dni. Gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza, to smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie takiego ciasta nie wymaga większych umiejętności cukierniczych, więc każdy może zabrać się za pieczenie placka.  

Składniki na ciasto kruche: 

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru, 
  • 200 g masła, 
  • 3 żółtka, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Składniki na masę serową: 

  • 500 g zmielonego sera twarogowego, 
  • 100 ml mleka, 
  • 100 g mąki, 
  • 6 jaj, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 250 g cukru. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 200 g mąki, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 120 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 700 g zmielonych orzechów
  • 130 g masła. 

Przepis siostry Anastazji na śliwkowy placek. Cała rodzina będzie się nim zajadać, aż uszy będą się trzęsły 

Sposób przygotowania: 

  1. Ze składników na kruche ciasto ugniatamy je. 
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser, mąkę oraz mleko. Na końcu delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek. W ten sposób powstaje pyszna masa serowa. 
  3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę. 
  4. Ciasto kruche układamy na spodzie blaszki i posypujemy bułką tartą. Układamy śliwki, a następnie przykrywamy masą serową. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o: