Warzywna zapiekanka to pomysł na obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Co zrobić, aby miała idealny smak? Wystarczy połączyć cukinię, pomidory, ziemniaki i dodać do nich mozzarellę i żółty ser. Całość można doprawić solą, pieprzem i przyprawami takimi jak chili i słodka papryka.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na zapiekankę z sezonowych warzyw. Połącz ze sobą te składniki
Składniki:
- pół kilograma ziemniaków,
- średniej wielkości cukinia,
- trzy duże pomidory,
- mozzarella,
- kawałek żółtego sera,
- sól i pieprz,
- chili,
- słodka papryka w proszku,
- rozmaryn, pęczek koperku albo natka pietruszki do posypania zapiekanki.
Zapiekankę przyrządza się w dziecinnie prosty sposób. Upiecze się w kwadrans
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Przestudź je, obierz i pokrój w plastry.
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry albo zetrzyj na tarce. Pomidory umyj i pokrój w kawałki. Warzywa dopraw solą, pieprzem, chili i słodką papryką w proszku.
- Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj w nim naprzemiennie warstwy ugotowanych ziemniaków, cukinii i pomidorów. Na koniec posyp całość startym żółtym serem i rozłóż na wierzchu kawałki mozzarelli.
- Piecz danie w 200 st. przez około kwadrans. W tym czasie umyj i posiekaj pęczek koperku albo natkę pietruszki. Posyp nimi zapiekankę albo ułóż na upieczonej potrawie gałązki świeżego rozmarynu.
Zapiekankę najlepiej jest podawać bezpośrednio po jej przyrządzeniu. Proporcje i składniki potrawy można zmieniać w zależności od własnych preferencji. Sprawdzi się też np. papryka, marchew i pieczarki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl