Prosty pomysł na szybki obiad z piekarnika. Te składniki będą kluczem do wyśmienitego smaku

Sezon na cukinię i pomidory to idealny moment na przyrządzenie wyśmienitego dania z piekarnika. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyci każdego. Co zrobić, aby zapiekanka miała doskonały smak?

Warzywna zapiekanka to pomysł na obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Co zrobić, aby miała idealny smak? Wystarczy połączyć cukinię, pomidory, ziemniaki i dodać do nich mozzarellę i żółty ser. Całość można doprawić solą, pieprzem i przyprawami takimi jak chili i słodka papryka

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na zapiekankę z sezonowych warzyw. Połącz ze sobą te składniki

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • średniej wielkości cukinia,
  • trzy duże pomidory,
  • mozzarella,
  • kawałek żółtego sera,
  • sól i pieprz,
  • chili,
  • słodka papryka w proszku,
  • rozmaryn, pęczek koperku albo natka pietruszki do posypania zapiekanki.

Zapiekankę przyrządza się w dziecinnie prosty sposób. Upiecze się w kwadrans

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Przestudź je, obierz i pokrój w plastry.
  2. Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry albo zetrzyj na tarce. Pomidory umyj i pokrój w kawałki. Warzywa dopraw solą, pieprzem, chili i słodką papryką w proszku.
  3. Żółty ser zetrzyj na tarce.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj w nim naprzemiennie warstwy ugotowanych ziemniaków, cukinii i pomidorów. Na koniec posyp całość startym żółtym serem i rozłóż na wierzchu kawałki mozzarelli.
  5. Piecz danie w 200 st. przez około kwadrans. W tym czasie umyj i posiekaj pęczek koperku albo natkę pietruszki. Posyp nimi zapiekankę albo ułóż na upieczonej potrawie gałązki świeżego rozmarynu.

Zapiekankę najlepiej jest podawać bezpośrednio po jej przyrządzeniu. Proporcje i składniki potrawy można zmieniać w zależności od własnych preferencji. Sprawdzi się też np. papryka, marchew i pieczarki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.