Domowy majonez to prawdziwy hit. Jego wyrazisty smak sprawia, że sklepowe słoiki nie mogą z nim konkurować. Jak się jednak okazuje to wcale nie taka wielka sztuka, jak mogłoby się to wydawać. Wystarczy podstawowa wiedza, swojski skład i obłędny sos jest gotowy.
Nie da się ukryć, że jednym z podstawowych sosów, które znajdziemy w lodówkach Polaków, jest rzecz jasna majonez. Kremowy, delikatny i obłędnie smaczny dodatek, często ląduje w sałatkach, na kanapkach, we wrapach i wielu innych smacznych potrawach. Niestety najchętniej wybieramy sklepowe słoiki - to znacznie łatwiejsze rozwiązanie, jednak nie koniecznie zdrowsze. Sklepowy majonez często jest nafaszerowany chemią i dziwnymi dodatkami. Tymczasem ten domowej roboty ma czysty, przejrzysty skład, nie wspominając o zupełnie odmiennym smaku.
Zamiast zatem wydawać krocie na majonez ze sklepu, warto przygotować go samodzielnie w domu. Przepis Roberta Makłowicza to prawdziwa klasyka, która wypada bezkonkurencyjnie zarówno jeśli chodzi o smak, konsystencję czy wykorzystane składniki. Wystarczy połączyć żółtko z musztardą, ziołami, olejem oraz odrobiną octu winnego lub sokiem z cytryny. Kluczowe jest dodawanie tłuszczu cienkim strumieniem i energiczne ubijanie sosu. To jednak nie koniec - klasykę warto też nieco urozmaicić, np. dodając ostre przyprawy, trufle, rozmaite zioła czy suszone pomidory.
Składniki:
Sposób przygotowania: