Zapomnij o sklepowych słoikach pełnych chemii. Makłowicz zdradza jak zrobić doskonały majonez w domu

Wśród sosów i dodatków do kanapek czy sałatek majonez to prawdziwy ulubieniec. Nie da się jednak ukryć, że wśród Polaków istnieje podział na dwóch faworytów. Warto jednak postawić na produkt własnej roboty. Robert Makłowicz zna banalny i jednocześnie wyśmienity patent na idealnie kremowy i lekki majonez, a to wszystko jedynie z kilku składników.

Domowy majonez to prawdziwy hit. Jego wyrazisty smak sprawia, że sklepowe słoiki nie mogą z nim konkurować. Jak się jednak okazuje to wcale nie taka wielka sztuka, jak mogłoby się to wydawać. Wystarczy podstawowa wiedza, swojski skład i obłędny sos jest gotowy. 

Koniec ze sklepowym majonezem. Makłowicz zdradza swój przepis 

Nie da się ukryć, że jednym z podstawowych sosów, które znajdziemy w lodówkach Polaków, jest rzecz jasna majonez. Kremowy, delikatny i obłędnie smaczny dodatek, często ląduje w sałatkach, na kanapkach, we wrapach i wielu innych smacznych potrawach. Niestety najchętniej wybieramy sklepowe słoiki - to znacznie łatwiejsze rozwiązanie, jednak nie koniecznie zdrowsze. Sklepowy majonez często jest nafaszerowany chemią i dziwnymi dodatkami. Tymczasem ten domowej roboty ma czysty, przejrzysty skład, nie wspominając o zupełnie odmiennym smaku. 

Zamiast zatem wydawać krocie na majonez ze sklepu, warto przygotować go samodzielnie w domu. Przepis Roberta Makłowicza to prawdziwa klasyka, która wypada bezkonkurencyjnie zarówno jeśli chodzi o smak, konsystencję czy wykorzystane składniki. Wystarczy połączyć żółtko z musztardą, ziołami, olejem oraz odrobiną octu winnego lub sokiem z cytryny. Kluczowe jest dodawanie tłuszczu cienkim strumieniem i energiczne ubijanie sosu. To jednak nie koniec - klasykę warto też nieco urozmaicić, np. dodając ostre przyprawy, trufle, rozmaite zioła czy suszone pomidory. 

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Przepis na wyśmienity majonez według Roberta Makłowicza 

Składniki: 

  • 3 żółtka,
  • 320 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • biały pieprz,
  • sok z cytryny,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  3. Składniki delikatnie wymieszaj. 
  4. Teraz pora na ubijanie - wykorzystaj do tego trzepaczkę lub blender. 
  5. Zacznij ubijać majonez i jednocześnie cienkim strumieniem wlewaj olej. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując.
  6. Po kilku minutach otrzymasz idealnie kremowy, gęsty majonez. 
  7. Tak przygotowany sos przełóż do słoika lub pojemniczka i przechowuj w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.