Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Pyszna zupa lubuje się jednak w odpowiednich składnikach i proporcjach. Kluczem do sukcesu i jednocześnie istotną rzeczą jest sama baza, czyli nic innego jak domowej roboty zakwas z buraków.
Buraki powinniśmy uznać za jeden z naszych skarbów narodowych. te piękne, smaczne i dorodne warzywa są źródłem wielu witamin, ale i przede wszystkim nośnikiem niesamowitego smaku. Warzywa wykorzystuje się w polskiej kuchni na wiele sposobów, jednak jeden to prawdziwy must have, każdej domowej spiżarni. Mowa tu o zakwasie z buraków, który nie tylko jest zastrzykiem zdrowia, ale i bazą kultowej, świątecznej zupy.
Sekretem idealnego zakwasu z buraków jest rzecz jasna prostota i sprawdzony, babciny patent. Warto zacząć od zakupu dobrej jakości buraków - warzywa powinny być twarde i świeże. Należy unikać tych miękkich czy zwiędniętych, ponieważ nie tylko zepsują smak, ale i mogą spowodować, że zakwas się szybko zepsuje. Nie obejdzie się też bez piętki chleba na zakwasie - to element obowiązkowy, który gwarantuje idealny efekt.
Składniki:
Sposób przygotowania: