Koniec ze sklepowym zakwasem z buraków. Przygotuj go w ten sposób, a wyjdzie jak u babci

Jesień to idealna pora na przygotowanie idealnego, domowego zakwasu z buraków z sezonowych, dorodnych warzyw. Zapomnij więc o sklepowych produktach pełnych dodatków i chemii - babcina metoda jest wyjątkowo prosta, jednak warto znać kilka podstawowych zasad - wówczas efekt wow jest gwarantowany.

Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Pyszna zupa lubuje się jednak w odpowiednich składnikach i proporcjach. Kluczem do sukcesu i jednocześnie istotną rzeczą jest sama baza, czyli nic innego jak domowej roboty zakwas z buraków

Zakwas z buraków to element obowiązkowy w spiżarni

Buraki powinniśmy uznać za jeden z naszych skarbów narodowych. te piękne, smaczne i dorodne warzywa są źródłem wielu witamin, ale i przede wszystkim nośnikiem niesamowitego smaku. Warzywa wykorzystuje się w polskiej kuchni na wiele sposobów, jednak jeden to prawdziwy must have, każdej domowej spiżarni. Mowa tu o zakwasie z buraków, który nie tylko jest zastrzykiem zdrowia, ale i bazą kultowej, świątecznej zupy.

Sekretem idealnego zakwasu z buraków jest rzecz jasna prostota i sprawdzony, babciny patent. Warto zacząć od zakupu dobrej jakości buraków - warzywa powinny być twarde i świeże. Należy unikać tych miękkich czy zwiędniętych, ponieważ nie tylko zepsują smak, ale i mogą spowodować, że zakwas się szybko zepsuje. Nie obejdzie się też bez piętki chleba na zakwasie - to element obowiązkowy, który gwarantuje idealny efekt. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Przepis na domowy zakwas z buraków

Składniki:

  • kilogram buraków,
  • 2 jabłka,
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • dwie łyżki ziarna kolendry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub w plasterki. Wrzuć je do słoika lub do kamionki.
  2. Podobnie zrób z jabłkami i czosnkiem.
  3. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, lekko rozgniecioną kolendrę, ziele angielskie. Następnie wrzuć do słoja chleb - warto podkreślić, że po trzech dniach należy go wyciągnąć.
  4. Tak przygotowaną bazę zalej ciepłą wodą, tak by przykryła wszystkie składniki.
  5. Teraz wystarczy szklany słoik przykryć pieluchą tetrową lub czystą bawełnianą ściereczką. Wierzch zabezpiecz sznurkiem, lub gumką recepturką. Odstaw zakwas w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.
  6. Zakwas jest gotowy po tygodniu. Wówczas należy go odcedzić i przelać do czystych butelek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.