Buraczki są bogate w witaminy i minerały - to źródło m.in. witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i antyoksydantów, dlatego warto regularnie dodawać je do jadłospisu. Świetnie komponują się z różnymi potrawami, np. z pieczeniami, kluskami śląskimi i kopytkami. Jak je przygotować, aby miały wyśmienity smak?
Zobacz wideo Haps - pomidory kiszone
Jak zrobić buraczki do obiadu? Ten jeden składnik będzie kluczowy
Do przyrządzenia zasmażanych buraczków będą potrzebne sok z cytryny, masło, mąka i odrobina miodu. Całość można doprawić solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
- pół kilograma buraków ćwikłowych,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Tak przyrządzone buraki będą idealnym dodatkiem do różnych potraw
Przygotowanie:
- Umyj buraki, umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj przez około jedną godzinę, aż staną się miękkie - można to sprawdzić wbijając w nie widelec. Im większe buraki wybierzesz, tym dłużej będą się gotowały.
- Kiedy buraki będą ugotowane i przestudzone, obierz je ze skórki. Następnie zetrzyj buraki na dużych oczkach tarki.
- Rozpuść masło w garnku, rozmieszaj je z mąką i smaż przez chwilę.
- Dodaj starte buraki i dokładnie wymieszaj całość. Dopraw buraki miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj warzywa.
- Smaż buraczki jeszcze przez kilka minut. Podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Warto dodać, że spożywanie buraków wspomaga pracę układu trawiennego i może poprawić wydolność fizyczną i wytrzymałość. Stanowią wartościowy dodatek do zróżnicowanej diety. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl