Jak zrobić buraczki do obiadu? Dodaj do nich jeden prosty składnik, a będą miały doskonały smak

Jak zrobić buraczki do obiadu? Ta klasyczna potrawa kuchni polskiej jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej wielu składników. Najważniejsze to dodać do niej odpowiednie przyprawy i... odrobinę miodu.

Buraczki są bogate w witaminy i minerały - to źródło m.in. witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i antyoksydantów, dlatego warto regularnie dodawać je do jadłospisu. Świetnie komponują się z różnymi potrawami, np. z pieczeniami, kluskami śląskimi i kopytkami. Jak je przygotować, aby miały wyśmienity smak?

Zobacz wideo Haps - pomidory kiszone

Jak zrobić buraczki do obiadu? Ten jeden składnik będzie kluczowy

Do przyrządzenia zasmażanych buraczków będą potrzebne sok z cytryny, masło, mąka i odrobina miodu. Całość można doprawić solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne.

Składniki:

  • pół kilograma buraków ćwikłowych,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Tak przyrządzone buraki będą idealnym dodatkiem do różnych potraw

Przygotowanie:

  1. Umyj buraki, umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj przez około jedną godzinę, aż staną się miękkie - można to sprawdzić wbijając w nie widelec. Im większe buraki wybierzesz, tym dłużej będą się gotowały. 
  2. Kiedy buraki będą ugotowane i przestudzone, obierz je ze skórki. Następnie zetrzyj buraki na dużych oczkach tarki.
  3. Rozpuść masło w garnku, rozmieszaj je z mąką i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj starte buraki i dokładnie wymieszaj całość. Dopraw buraki miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj warzywa.
  5. Smaż buraczki jeszcze przez kilka minut. Podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Warto dodać, że spożywanie buraków wspomaga pracę układu trawiennego i może poprawić wydolność fizyczną i wytrzymałość. Stanowią wartościowy dodatek do zróżnicowanej diety. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.