Jeśli z lasu wracasz z koszami przepełnionymi grzybami, to koniecznie musisz wypróbować recepturę siostry Anastazji. Grzyby z jej przepisu są po prostu obłędne i smakują niebiańsko. Są chrupiące, a jednocześnie miękkie i rozpływają się w ustach. Oto przepis, który warto zapisać w swoim przepiśniku.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Grzyby w occie - przepis siostry Anastazji. Szczypta tej przyprawy całkowicie odmienia smak
Zalewa do grzybów w occie siostry Anastazji jest wyjątkowa. Wszystko przez ten osobliwy składnik, którym jest... cynamon. Większość z nas używa go do wypieków, jednak okazuje się, że w zalewie do grzybów również sprawdza się doskonale. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg grzybów (kapelusze),
- 0,5 litra octu winnego,
- 0,5 litra wody,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli,
- przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych oraz pół płaskiej łyżeczki cynamonu.
Zalewa octowa do grzybów siostry Anastazji. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i odetnij tak, aby zostały samy kapelusze.
- Następnie zblanszuj je pół minuty we wrzątku i przełóż do garnka.
- Zalej grzyby wodą z cukrem i solą.
- Gotuj przez 10 minut, jednocześnie zbierając pianę.
- Dodaj ocet i przyprawy, a następnie gotuj do 10 minut.
- Przełóż grzyby z przyprawami do słoików, tak, aby w każdym było mniej więcej tyle samo.
- Zalej słoiki zalewą, w której gotowały się grzyby.
- Pasteryzuj przez około kwadrans.
Tak przygotowane grzyby będą smakować obłędnie. Receptura siostry Anastazji jest zaskakująca, ale o dziwo, doskonała. Domownicy i goście nie będą mogli się oprzeć tak przygotowanym grzybkom.