Grzyby w occie siostry Anastazji smakują niebiańsko. Dodaje sekretny składnik, który zaskakuje

Grzyby w occie to obłędny dodatek do kanapek i nie tylko. Najlepiej smakują zimą, kiedy to po odkręceniu słoika możemy cieszyć się smakiem jesieni. Przepis siostry Anastazji jest obłędny, ale zawiera składnik, który może zaskoczyć.

Jeśli z lasu wracasz z koszami przepełnionymi grzybami, to koniecznie musisz wypróbować recepturę siostry Anastazji. Grzyby z jej przepisu są po prostu obłędne i smakują niebiańsko. Są chrupiące, a jednocześnie miękkie i rozpływają się w ustach. Oto przepis, który warto zapisać w swoim przepiśniku. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Grzyby w occie - przepis siostry Anastazji. Szczypta tej przyprawy całkowicie odmienia smak 

Zalewa do grzybów w occie siostry Anastazji jest wyjątkowa. Wszystko przez ten osobliwy składnik, którym jest... cynamon. Większość z nas używa go do wypieków, jednak okazuje się, że w zalewie do grzybów również sprawdza się doskonale. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg grzybów (kapelusze), 
  • 0,5 litra octu winnego,  
  • 0,5 litra wody, 
  • 6 łyżek cukru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • przyprawy: kilka ziarenek pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych oraz pół płaskiej łyżeczki cynamonu

Zalewa octowa do grzybów siostry Anastazji. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i odetnij tak, aby zostały samy kapelusze. 
  2. Następnie zblanszuj je pół minuty we wrzątku i przełóż do garnka. 
  3. Zalej grzyby wodą z cukrem i solą. 
  4. Gotuj przez 10 minut, jednocześnie zbierając pianę. 
  5. Dodaj ocet i przyprawy, a następnie gotuj do 10 minut. 
  6. Przełóż grzyby z przyprawami do słoików, tak, aby w każdym było mniej więcej tyle samo. 
  7. Zalej słoiki zalewą, w której gotowały się grzyby. 
  8. Pasteryzuj przez około kwadrans.  

Tak przygotowane grzyby będą smakować obłędnie. Receptura siostry Anastazji jest zaskakująca, ale o dziwo, doskonała. Domownicy i goście nie będą mogli się oprzeć tak przygotowanym grzybkom.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA