Zupa cebulowa to idealne danie na jesienne wieczory. Magda Gessler ma na nią sprytny patent

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy, szczególnie jeśli chodzi o przepis na aromatyczną zupę cebulową. To kultowe danie rodem z Paryża można szybko i sprawnie zaserwować w domu. Jesienna propozycja z dodatkiem grzanek wyjdzie obłędnie jeśli dodasz trochę wytrawnego trunku i sera.

W jesiennym menu królują rozgrzewające buliony, dania jednogarnkowe, specjały z pomidorami i wypieki z owocowym akcentem. Zamiast jednak stawiać na polską klasykę, warto nieco zaszaleć i wprowadzić trochę szyku. W tej roli znakomicie sprawdzi się niezawodny przepis Magdy Gessler na iście francuską zupę cebulową. 

Kremowa i pełna jesiennych dodatków zupa cebulowa według Magdy Gessler

Postaci, jaką jest Magda Gessler, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Kolorowy ptak polskiej gastronomii i jednocześnie specjalistka od wykwintnych restauracji wie, jak zadowolić nawet najbardziej wymagających i to na dodatek prostymi smakami. Na jesienny obiad proponuje kremową zupę cebulową. Nie jest to jednak nudna klasyka - receptura opiera się na obłędnych składnikach i nietypowych dodatkach. O efekcie nie trzeba się dużo rozpisywać, szybko podsumowując: jest wybornie! 

Chociaż na pierwszy rzut okaz przepis na iście francuską zupę cebulową może wydawać się trudny w przygotowaniu i wyszukany jeśli chodzi o skład, w rzeczywistości jest prosty, niezbyt czasochłonny i co najważniejsze dopracowany do perfekcji. Kluczem do sukcesu jest oczywiście hojna porcja warzyw, klarowny i pełen aromatów bulion czy odrobina białego wina. Nie obejdzie się też bez dodatków takich jak grzanki, porcja sera czy przyprawy

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Przepis na zupę cebulową w jesiennym wydaniu. Magda Gessler zdradza proporcje i skład 

Składniki: 

  • kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
  • 600 ml dobrego bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • świeży tymianek,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
  • 100 g startego żółtego sera lub parmezanu
  • bagietka,
  • sól, świeżo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Warzywo wrzuć do garnka z roztopionym masłem i podsmaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia, dodaj łyżkę posiekanego, świeżego tymianku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Do naczynia z cebulą wlej wino, wrzuć też listek laurowy, pieprz i sól. Alkohol powinien ładnie odparować po kilku minutach - wówczas wlej bulion. Składniki gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. 
  3. W tym czasie przygotuj bagietkę. Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku lub na grillowej patelni. Wskazówka - żeby nasza bagietka nie była sucha, możesz skropić ją oliwą lub natrzeć masłem. 
  4. Gotową zupę przelej do kokilek lub miseczek, które mogą trafić do piekarnika. Na wierzchu rozsyp solidną porcję sera. 
  5. Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut, aż ser ładnie się rozpuści i zarumieni. 
  6. Gotową zupę dopraw pieprzem, posyp tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami i podaj z podpieczoną bagietką. Smacznego! 
Więcej o: