W jesiennym menu królują rozgrzewające buliony, dania jednogarnkowe, specjały z pomidorami i wypieki z owocowym akcentem. Zamiast jednak stawiać na polską klasykę, warto nieco zaszaleć i wprowadzić trochę szyku. W tej roli znakomicie sprawdzi się niezawodny przepis Magdy Gessler na iście francuską zupę cebulową.
Kremowa i pełna jesiennych dodatków zupa cebulowa według Magdy Gessler
Postaci, jaką jest Magda Gessler, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Kolorowy ptak polskiej gastronomii i jednocześnie specjalistka od wykwintnych restauracji wie, jak zadowolić nawet najbardziej wymagających i to na dodatek prostymi smakami. Na jesienny obiad proponuje kremową zupę cebulową. Nie jest to jednak nudna klasyka - receptura opiera się na obłędnych składnikach i nietypowych dodatkach. O efekcie nie trzeba się dużo rozpisywać, szybko podsumowując: jest wybornie!
Chociaż na pierwszy rzut okaz przepis na iście francuską zupę cebulową może wydawać się trudny w przygotowaniu i wyszukany jeśli chodzi o skład, w rzeczywistości jest prosty, niezbyt czasochłonny i co najważniejsze dopracowany do perfekcji. Kluczem do sukcesu jest oczywiście hojna porcja warzyw, klarowny i pełen aromatów bulion czy odrobina białego wina. Nie obejdzie się też bez dodatków takich jak grzanki, porcja sera czy przyprawy.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Przepis na zupę cebulową w jesiennym wydaniu. Magda Gessler zdradza proporcje i skład
Składniki:
- kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
- 600 ml dobrego bulionu wołowego lub drobiowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml białego, wytrawnego wina,
- 4 łyżki masła,
- świeży tymianek,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- 100 g startego żółtego sera lub parmezanu
- bagietka,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Warzywo wrzuć do garnka z roztopionym masłem i podsmaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia, dodaj łyżkę posiekanego, świeżego tymianku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do naczynia z cebulą wlej wino, wrzuć też listek laurowy, pieprz i sól. Alkohol powinien ładnie odparować po kilku minutach - wówczas wlej bulion. Składniki gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.
- W tym czasie przygotuj bagietkę. Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku lub na grillowej patelni. Wskazówka - żeby nasza bagietka nie była sucha, możesz skropić ją oliwą lub natrzeć masłem.
- Gotową zupę przelej do kokilek lub miseczek, które mogą trafić do piekarnika. Na wierzchu rozsyp solidną porcję sera.
- Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut, aż ser ładnie się rozpuści i zarumieni.
- Gotową zupę dopraw pieprzem, posyp tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami i podaj z podpieczoną bagietką. Smacznego!