Wiola z kanału Pierogi z Kimchi regularnie pokazuje codzienne życie w Korei Południowej, a wraz z tym ciekawe przepisy, dzięki którym można urozmaicić codzienną dietę. Bulgogi to jedno z popularniejszych dań z kuchni koreańskiej. Jest to łagodna w smaku wołowina, do której marynatę bez problemu przygotujemy ze składników dostępnych w Polsce. Jak twierdzi Wiola, to danie smakuje każdemu obcokrajowcowi, który odwiedza Koreę. Faktycznie, mięso w tym wydaniu smakuje obłędnie. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Do miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Wszystkie płynne składniki mieszamy i dodajemy cukier trzcinowy. Rodzaj Dark Muscovado charakteryzuje się specyficzną konsystencją, dzięki dużej zawartości melasy. Choć nadaje się świetnie do azjatyckich sosów i marynat, to zwykły cukier trzcinowy również się nada do przepisu na bulgogi. Następnie do marynaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dużą szczyptę soli. Na koniec należy zetrzeć jabłko na delikatny mus. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej tarki. To właśnie dodatek tego owocu sprawi, że mięso będzie delikatne w smaku, dlatego też nie można tego kroku pominąć.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, zaś marchew obieramy i kroimy w słupki. Dymkę z kolei kroimy w drobne, skośne kawałki. Wołowinę warto wcześniej zamrozić, by można było ją w łatwy sposób pokroić na cienkie paski. Odpowiednio pokrojone mięso należy zalać marynatą, połączyć z warzywami i marynować całość przez około 30-60 minut. Po tym czasie bulgogi należy usmażyć. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wiola z kanału Pierogi z Kimchi radzi jednak, by nie przesadzać z temperaturą, ponieważ zawarte w marynacie jabłko i cukier mogłyby się przypalić. Gdy mięso będzie dokładnie ścięte, a warzywa zmiękną (woda z warzyw powinna odparować), możemy przełożyć bulgogi na półmisek. To popularne w Korei Południowej danie smakuje wyśmienicie położone na ryżu. Do tego można dodać kimchi lub ulubioną sałatkę i cieszyć się orientalnym smakiem. Smacznego!