Polka mieszkająca w Korei pokazała, jak zrobić wyśmienite bulgogi. Koreańskie smaki stają się u nas hitem

Polacy coraz chętniej eksplorują kuchnie świata. Włoska, węgierska i indyjska są już nam dobrze znane, dlatego też uwagę wielu smakoszy przyciągają nowe zakątki. Coraz modniejsza staje się Korea, a wraz z nią nie tylko seriale, muzyka i pielęgnacja, ale również tamtejsze smaki. Mieszkająca w Korei Południowej Polka pokazała więc, jak przyrządzić danie, które na każdym turyście robi wrażenie.

Wiola z kanału Pierogi z Kimchi regularnie pokazuje codzienne życie w Korei Południowej, a wraz z tym ciekawe przepisy, dzięki którym można urozmaicić codzienną dietę. Bulgogi to jedno z popularniejszych dań z kuchni koreańskiej. Jest to łagodna w smaku wołowina, do której marynatę bez problemu przygotujemy ze składników dostępnych w Polsce. Jak twierdzi Wiola, to danie smakuje każdemu obcokrajowcowi, który odwiedza Koreę. Faktycznie, mięso w tym wydaniu smakuje obłędnie. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego (np. polędwicy),
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula dymka,
  • pół marchewki,
  • nasiona sezamu do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscovado (może być zwykły),
  • 4 łyżki białego słodkiego wina,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • szczypta soli,
  • pół startego jabłka,
  • 6 ząbków czosnku.

Obiad w koreańskim stylu, czyli znakomite bulgogi. Ten smak zwala z nóg

Do miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Wszystkie płynne składniki mieszamy i dodajemy cukier trzcinowy. Rodzaj Dark Muscovado charakteryzuje się specyficzną konsystencją, dzięki dużej zawartości melasy. Choć nadaje się świetnie do azjatyckich sosów i marynat, to zwykły cukier trzcinowy również się nada do przepisu na bulgogi. Następnie do marynaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dużą szczyptę soli. Na koniec należy zetrzeć jabłko na delikatny mus. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej tarki. To właśnie dodatek tego owocu sprawi, że mięso będzie delikatne w smaku, dlatego też nie można tego kroku pominąć.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, zaś marchew obieramy i kroimy w słupki. Dymkę z kolei kroimy w drobne, skośne kawałki. Wołowinę warto wcześniej zamrozić, by można było ją w łatwy sposób pokroić na cienkie paski. Odpowiednio pokrojone mięso należy zalać marynatą, połączyć z warzywami i marynować całość przez około 30-60 minut. Po tym czasie bulgogi należy usmażyć. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wiola z kanału Pierogi z Kimchi radzi jednak, by nie przesadzać z temperaturą, ponieważ zawarte w marynacie jabłko i cukier mogłyby się przypalić. Gdy mięso będzie dokładnie ścięte, a warzywa zmiękną (woda z warzyw powinna odparować), możemy przełożyć bulgogi na półmisek. To popularne w Korei Południowej danie smakuje wyśmienicie położone na ryżu. Do tego można dodać kimchi lub ulubioną sałatkę i cieszyć się orientalnym smakiem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.