18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

"Pijana śliwka" to imprezowy hit. Puszysty biszkopt, lekki krem i śliwki w rumie smakują obłędnie

"Pijana śliwka" to ciasto wprost stworzone na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Puszysty, kakaowy biszkopt w połączeniu z lekkim kremem, pyszną polewą i - co najważniejsze - śliwkami nasączonymi intensywnym alkoholem robią furorę wśród dorosłych gości. Przygotowanie deseru wcale nie jest takie trudne, polecamy więc zapoznać się z naszym przepisem na alkoholowy smakołyk.

Jeśli przepadasz za słodkimi, delikatnymi i puszystymi ciastami, to "Pijana śliwka" to dla ciebie strzał w dziesiątkę. Ten deser króluje nie tylko na osiemnastkach, weselach i jubileuszach, ale i na zwykłych "domówkach" z przyjaciółmi lub rodziną. Jego obecność na stole zawsze wywołuje powszechną falę radości i komentarzy z prośbą o przepis. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która wywołuje właśnie taki efekt.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

"Pijana śliwka", czyli obłędne połączenie puszystego biszkoptu, czekoladowego kremu i śliwek nasączonych rumem

Mimo że słodki krem i alkohol nie zawsze idą w parze, to w tym przypadku połączenie się sprawdza. Ciasto jest "nie za słodkie", mięciutkie i wyraziste. Dosłownie rozpływa się w ustach, a nutki intensywnego rumu wydobywają z deseru intrygujący smak, o którym trudno zapomnieć. Gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.

Składniki na biszkopt:

  • 90 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g kakao,
  • 4 jaja,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 1 kostka masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 650 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 100 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 30 g masła.

Pozostałe składniki:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 250 ml rumu,
  • 250 ml wody,
  • 4 łyżki cukru.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i rumem. Sposób wykonania

Zacznij od nasączenia śliwek alkoholem. Umieść owoce w garnku i zalej je wodą. Dodaj cukier, zamieszaj i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Śliwki powinny w tym czasie stać się miękkie. Powstały sok zlej do pojemnika i zostaw na później do nasączenia biszkoptu. Do owoców wlej szklankę rumu i odstaw je co najmniej na godzinę. Polecamy jednak wykonać ten etap dzień wcześniej i zostawić śliwki do nasączenia na całą noc.

W kolejnym kroku wykonaj biszkopt. Blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. Rozbij wyjęte wcześniej jajka z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Potem zacznij dodawać żółtka, nie przestając ubijać. Piana powinna być puszysta, lekka i jasna. 

Uszykuj miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość miski przesyp do masy jajecznej, najlepiej partiami. Wymieszaj składniki szpatułką, aż się połączą. Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 10-15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu nasącz go sokiem i alkoholem, które pozostały z moczenia śliwek.

Teraz czas na krem. Masło pokrój w kostkę. Pół szklanki mleka odlej i wymieszaj z żółtkami, budyniem i obiema mąkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wlej mieszankę budyniową. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone masło ubij z cukrem pudrem, tak by powstała puszysta, miękka masa. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń i mieszaj. Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu umieść i lekko dociśnij do kremu nasączone alkoholem śliwki. Ciasto wstaw do lodówki.

W ostatnim etapie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj i umieść w niewielkim rondelku. Dodaj śmietankę oraz masło. Wszystkie składniki podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Gotową masę wylej na górę ciasta i schowaj z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: