Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Jeśli przepadasz za słodkimi, delikatnymi i puszystymi ciastami, to "Pijana śliwka" to dla ciebie strzał w dziesiątkę. Ten deser króluje nie tylko na osiemnastkach, weselach i jubileuszach, ale i na zwykłych "domówkach" z przyjaciółmi lub rodziną. Jego obecność na stole zawsze wywołuje powszechną falę radości i komentarzy z prośbą o przepis. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która wywołuje właśnie taki efekt.
Mimo że słodki krem i alkohol nie zawsze idą w parze, to w tym przypadku połączenie się sprawdza. Ciasto jest "nie za słodkie", mięciutkie i wyraziste. Dosłownie rozpływa się w ustach, a nutki intensywnego rumu wydobywają z deseru intrygujący smak, o którym trudno zapomnieć. Gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.
Składniki na biszkopt:
Składniki na krem:
Składniki na polewę:
Pozostałe składniki:
Zacznij od nasączenia śliwek alkoholem. Umieść owoce w garnku i zalej je wodą. Dodaj cukier, zamieszaj i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Śliwki powinny w tym czasie stać się miękkie. Powstały sok zlej do pojemnika i zostaw na później do nasączenia biszkoptu. Do owoców wlej szklankę rumu i odstaw je co najmniej na godzinę. Polecamy jednak wykonać ten etap dzień wcześniej i zostawić śliwki do nasączenia na całą noc.
W kolejnym kroku wykonaj biszkopt. Blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. Rozbij wyjęte wcześniej jajka z lodówki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Potem zacznij dodawać żółtka, nie przestając ubijać. Piana powinna być puszysta, lekka i jasna.
Uszykuj miskę. Wsyp do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zawartość miski przesyp do masy jajecznej, najlepiej partiami. Wymieszaj składniki szpatułką, aż się połączą. Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 10-15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu nasącz go sokiem i alkoholem, które pozostały z moczenia śliwek.
Teraz czas na krem. Masło pokrój w kostkę. Pół szklanki mleka odlej i wymieszaj z żółtkami, budyniem i obiema mąkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Kiedy zacznie wrzeć, powoli wlej mieszankę budyniową. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Pokrojone masło ubij z cukrem pudrem, tak by powstała puszysta, miękka masa. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń i mieszaj. Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu umieść i lekko dociśnij do kremu nasączone alkoholem śliwki. Ciasto wstaw do lodówki.
W ostatnim etapie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę posiekaj i umieść w niewielkim rondelku. Dodaj śmietankę oraz masło. Wszystkie składniki podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Gotową masę wylej na górę ciasta i schowaj z powrotem do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl