Obiad jednogarnkowy z resztek z lodówki. Podziękują ci za niego wszyscy domownicy, ale i twój portfel

Obiady jednogarnkowe to fantastyczne przepisy dla tych, którzy nie chcą tracić w kuchni całego dnia. Zazwyczaj wystarczy pokrojenie warzyw, podduszenie ich w garnku i dodanie kilku innych składników. Najlepsze jest jednak to, że nie pozostaje po nim mnóstwo naczyń do zmywania.

Chłopski garnek to jednogarnkowe danie, które wyczyści lodówkę z resztek. Syci, rozgrzewa, a na dodatek smakuje obłędnie. Nie wymaga również dużych nakładów finansowych, bo do przygotowania używamy tego, co już mamy.  

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Chłopski garnek - przepis. To leczo z resztek z lodówki 

Chłopski garnek możesz przygotować z niemal wszystkiego, co zalega ci w lodówce. Świetnie sprawdzi się kiełbasa, boczek czy resztki szynki. Warto użyć też dużo warzyw. Cukinia, papryka, cebule, czy otwarte puszki z fasolą czerwoną bądź groszkiem również sprawdzą się doskonale. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 300 g mięsa smażonego lub gotowanego, 
  • kilka plastrów wędzonego boczku, 
  • 2 kawałki kiełbasy, 
  • czerwona papryka
  • cebula, 
  • pomidory, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • ziemniaki, 
  • pół główki kapusty, 
  • 1,5 litra bulionu, 
  • przecier pomidorowy, 
  • koperek, 
  • pietruszka, 
  • sól i pieprz, 
  • papryka słodka i ostra, 
  • bazylia, 
  • oregano. 

Najlepszy pomysł na danie jednogarnkowe. Chłopski garnek - sposób przygotowywania krok po kroku 

Zaczynamy od przygotowania dużego garnka, w którym zmieszczą się wszystkie składniki. Podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę z czosnkiem. Gdy całość się zarumieni, dodajemy mięso i zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu. W tym czasie dokładnie szatkujemy kapustę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy przez około 20-30 minut.  

Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, paprykę i pomidora oraz posiekane zioła. Pozostawiamy na kolejny kwadrans. Doprawiamy chłopski garnek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przez chwilę dusimy. Podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego! 

Więcej o: