Chłopski garnek to jednogarnkowe danie, które wyczyści lodówkę z resztek. Syci, rozgrzewa, a na dodatek smakuje obłędnie. Nie wymaga również dużych nakładów finansowych, bo do przygotowania używamy tego, co już mamy.
Chłopski garnek możesz przygotować z niemal wszystkiego, co zalega ci w lodówce. Świetnie sprawdzi się kiełbasa, boczek czy resztki szynki. Warto użyć też dużo warzyw. Cukinia, papryka, cebule, czy otwarte puszki z fasolą czerwoną bądź groszkiem również sprawdzą się doskonale. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Zaczynamy od przygotowania dużego garnka, w którym zmieszczą się wszystkie składniki. Podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę z czosnkiem. Gdy całość się zarumieni, dodajemy mięso i zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu. W tym czasie dokładnie szatkujemy kapustę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy przez około 20-30 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę: ziemniaki, paprykę i pomidora oraz posiekane zioła. Pozostawiamy na kolejny kwadrans. Doprawiamy chłopski garnek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i przez chwilę dusimy. Podajemy z kromką świeżego chleba. Smacznego!