Obiad bez mięsa, czyli obłędne steki z kalafiora. Dodaj ser i te przyprawy, a bez dokładki się nie obejdzie

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad bez mięsa, a placki ziemniaczane i kopytka nieco ci się już przejadły, może czas otworzyć się na nowe smaki i odrobinę pokombinować? Dziś podpowiemy, jak zrobić fantastyczne steki z kalafiora, które swoim smakiem nie ustępują mięsnym wersjom. Ważna jest marynata - połązenie tego sera i przypraw to strzał w dziesiątkę.

Więcej przepisów na szybkie dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kalafior to warzywo ogromnego potencjału. Możemy zrobić z niego pyszną i lekką zupę, roznieść na gładkie puree i podać zamiast ziemniaków. Możemy zrobić z niego także pyszne kotlety i jeszcze pyszniejsze steki. Dziś zdradzimy wam przepis właśnie na steki z kalafiora, które smakują i pachną niemal obłędnie. Wystarczy pokroić warzywo w grube plastry i posmarować je marynatą. Połącz starty parmezan z oliwą, czosnkiem i papryką, a nie zapomnisz o tym smaku na bardzo długo. 

Zobacz wideo

Steki z kalafiora, czyli pomysł na obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina suszonego oregano

Steki z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Przygotuj ostry nóż. Kalafior pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Do miski wlej kilka łyżek oliwy, dodaj rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i oregano. Dodaj także parmezan i całość wymieszaj. 
  3. Za pomocą silikonowego pędzelka natrzyj plastry kalafiora przygotowana marynatą z obu stron. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż kalafior będzie miękki.
  4. Podczas pieczenia możesz przewrócić steki na drugą stronę, a pod koniec włączyć funkcję termoobiegu, by warzywo lekko się przyrumieniło. 

Takie steki to idealny pomysł na szybki i tani obiad. Podawaj je z ulubionymi dodatkami - idealnie pasują do nich ziemniaki opiekane lub utłuczone z masłem na purée, ale także będą idealnie komponowały się ze świeżą surówką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA