Idealne oponki serowe zrobisz ekspresowo. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i zadbać o kształt

Nic nie smakuje równie dobrze co domowej roboty wypieki i łakocie Na jesienną chandrę polecają się oponki serowe rodem z babcinego przepiśnika. Receptura jest banalnie prosta, a efekt zachwyca smakiem i obłędnie puszystą, miękką i lekką strukturą ciasta.

Przed nami kolejny jesienny weekend, warto go jednak nieco osłodzić. Tu idealnie sprawdzi się babciny przepis stary jak świat - mowa tu o obłędnych oponkach serowych, które dla wielu są synonimem dzieciństwa. Słodkie łakocie zrobisz z kilku składników, na dodatek ekspresowo. 

Oponki serowe, czyli obłędna słodycz do jesiennej kawki i herbatki 

Zamiast wydawać krocie w cukierni lub wypełniać koszyk chemicznymi słodyczami, warto postawić na samodzielne, domowe łakocie. Jesienią króluje rzecz jasna szarlotka, tarta ze śliwkami czy rozmaite francuskie specjały z owocowym nadzieniem. Warto jednak postawić na klasykę, którą niemal każdy zajadał się w dzieciństwie. Mowa tu o oponkach serowych, które zazwyczaj goszczą na stołach podczas Tłustego Czwartku. Słodycz przygotujesz z jedynie kilku prostych i tanich składników. Obejdzie się też bez bałaganu w kuchni i nieprzyjemnego zakalca, bowiem ciasto się smaży na głębokim tłuszczu. 

Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Nie obejdzie się też bez sekretnego składnika babci, jakim jest dodatek alkoholu oraz smażenie na smalcu. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Oponki serowe - przepis na idealnie miękkie ciasto 

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 450 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przepuszczenia twarogu przez praskę. Ser musi być dokładnie zmielony, dzięki temu oponki będą idealnie smakować i się prezentować. 
  2. Nabiał połącz z żółtkami, mąką, cukrami, śmietaną, alkoholem oraz sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym przejdź do zagniatania ciasta. 
  3. Uformowaną z ciasta kulę rozwałkuj na płat. Przy pomocy szklanki wycinaj okręgi, a dziurkę w nich zrób z pomocą kieliszka lub dowolnej nakrętki od napoju. 
  4. Tak przygotowane oponki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Ciasto powinno być złoto-rumiane. Na koniec pamiętaj, by odsączyć je na ręczniku papierowym, i gotowe. 
  5. Oponki serowe świetnie smakują z dodatkiem lukru, cukru pudru lub np. czekoladowej polewy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA