Przed nami kolejny jesienny weekend, warto go jednak nieco osłodzić. Tu idealnie sprawdzi się babciny przepis stary jak świat - mowa tu o obłędnych oponkach serowych, które dla wielu są synonimem dzieciństwa. Słodkie łakocie zrobisz z kilku składników, na dodatek ekspresowo.
Zamiast wydawać krocie w cukierni lub wypełniać koszyk chemicznymi słodyczami, warto postawić na samodzielne, domowe łakocie. Jesienią króluje rzecz jasna szarlotka, tarta ze śliwkami czy rozmaite francuskie specjały z owocowym nadzieniem. Warto jednak postawić na klasykę, którą niemal każdy zajadał się w dzieciństwie. Mowa tu o oponkach serowych, które zazwyczaj goszczą na stołach podczas Tłustego Czwartku. Słodycz przygotujesz z jedynie kilku prostych i tanich składników. Obejdzie się też bez bałaganu w kuchni i nieprzyjemnego zakalca, bowiem ciasto się smaży na głębokim tłuszczu.
Przepis na oponki serowe to przysłowiowa bułka z masłem - kluczem do sukcesu jest jednak puszyste i lekkie ciasto serowe z dokładnie zmielonego twarogu. Nie obejdzie się też bez sekretnego składnika babci, jakim jest dodatek alkoholu oraz smażenie na smalcu.
Składniki:
Sposób przygotowania: