Pasty kanapkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych i nudnych już kanapek. Przygotowuje się je błyskawicznie i w bardzo prosty sposób. Tej jesieni koniecznie musicie przygotować pastę kanapkową z dyni z dodatkiem masła orzechowego. Zakochacie się w niej - gwarantujemy.
Domowa pasta kanapkowa z dyni to obłędna propozycja na śniadanie czy kolację, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się jako pasta nie tylko na kanapki, ale też do pokrojonych w słupki warzyw jako dip. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta z dyni przez wielu określana jest jako masełko z dyni, ponieważ ma niezwykle delikatną i kremową konsystencję. Co najlepsze, nie ma jednego idealnego przepisu na pastę z dyni. W zależności od upodobań można dodawać do niej składniki, które znacznie zmienią smak. Podstawowymi składnikami są dynia i masło orzechowe. Warto przyjąć zasadę zgodnie z którą łyżka masła orzechowego przypada na pół kilograma dyni. Nie wolno też zapominać o soli i pieprzu.
Aby przygotować pastę z dyni i masła orzechowego należy najpierw upiec dynię, a następnie połączyć ją z masłem orzechowym oraz solą i pieprzem. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, postawmy na chilli i świeży czosnek, które nadadzą pikanterii.
Jeśli nie lubimy słodkich past kanapkowych, dodajmy do pasty z dyni świeże zioła bądź drobno posiekane ogórki kiszone. Nie zapominajmy też o czosnku, który potrafi nadać każdej potrawie charakteru.