Ewa Wachowicz znowu zaskakuje. Tym razem do racuszków dodała to zielone warzywo. Efekt? Ten smak powala na kolana

Przepisy Ewy Wachowicz podbiły serca wielu Polek i Polaków. Celebrytka regularnie dzieli się sprawdzonymi recepturami i inspiruje do sięgania po nowe smaki lub rozwiązania. Tym razem pokazała, jak przygotować racuchy w wersji wytrawnej. Swój zielony kolor zawdzięczają jednemu składnikowi.

Kto powiedział, że racuchy można jeść tylko na słodko? Ewa Wachowicz udowodniła, że w wersji wytrawnej te domowe placuszki są równie smaczne. Aby podkręcić smak ciasta, polska celebrytka dodała do racuszków... kilka garści szpinaku. Ten zdrowy dodatek nie tylko urozmaica smak całego dania, ale zapewnia również śliczny kolor racuchów. Podane z serowym sosem zachwycą każdego łasucha. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Składniki na racuchy:

  • 5 garści świeżego szpinaku,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 130 g mąki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na sos serowy:

  • 250 g sera cheddar,
  • pół szklanki mleka,
  • ćwierć szklanki śmietanki 30 proc.,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Szpinakowe racuchy według receptury Ewy Wachowicz. Smakują bajecznie

Do blendera kielichowego lub dużej miski wrzucamy szpinak. Następnie dodajemy do niego jajka, wlewamy mleko, a także olej. Całość blendujemy na gładką, zieloną masę. Kiedy szpinakowa mikstura będzie gotowa, łączymy ją z przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia. Całość doprawiamy solą i ponownie miksujemy lub ostrożnie mieszamy. Ciasto na racuchy odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem sosu serowego. W rondelku podgrzewamy mleko wraz ze śmietanką. Całość podgrzewamy stale mieszając. Gdy zawartość rondelka będzie gorąca, dodajemy starty na tarce o grubych oczkach cheddar. Sos nadal podgrzewamy i mieszamy, aż do rozpuszczenia sera. Wówczas zagęszczamy go mieszanką zimnej wody z mąką ziemniaczaną i doprawiamy gałką muszkatołową. 
Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Olej powinien być uprzednio dobrze rozgrzany. Gotowe racuszki ze szpinakiem najlepiej podawać z sosem serowym. Takim obiadem nie pogardzi nawet największy niejadek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.