Ten deser zrobisz w mniej niż 15 minut. Wystarczy połączyć sezonowy owoc z francuskim specjałem

Szukasz przepisu na ekspresowy deser? Owoce z dodatkiem francuskiego specjału sprawdzą się doskonale. Całość jest gotowa w mniej niż 15 minut. Z recepturą poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Natomiast efekt pięknie ozdobi sezonowy stół i idealnie będzie pasować do kawy i herbaty.

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie tak powstał wypiek idealny, który jest gotowy w zaledwie 15 minut. Do przygotowania nie potrzeba wiele poza chęciami i kilkoma niezawodnymi, tanimi produktami. Efekt natomiast przerośnie wszelkie oczekiwania - jest smacznie, domowo i co najważniejsze, ekspresowo!

Domowe ciastka w mniej niż kwadrans? Wystarczy połączyć te dwa produkty

Szukasz deseru idealnego lub wypieku, który zachwyci gości, ale przygotowanie nie będzie trwało wieki? Przepis na jesienne ciasteczka z dodatkiem owoców sprawdzą się zatem idealnie. Wystarczy bowiem sięgnąć po dwa podstawowe składniki, odpowiednio je połączyć i... to by było na tyle, bo reszta robi się dosłownie sama. To prostsze niż mogłoby się wydawać, dlatego przestań kupować sklepowe łakocie i postaw na domowe, sezonowe smaki. 

Nasze ciasteczka to połączenie ciasta francuskiego i słodko-kwaśnych odmian jabłek. Taki duet nie może się nie udać - całość jest gotowa ekspresowo, a z użyciem sklepowego ciasta będzie gotowa w mgnieniu oka. Poza baza warto też zaszaleć z dodatkami - świetnie sprawdzi się szczypta cynamonu, miodu, brązowego cukru i innych iście jesiennych dodatków.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Przepis na ciasto francuskie z jabłkami - urocze i smakowite

Składniki: 

  • rolka gotowego ciasta francuskiego, 
  • 4 jabłka,
  • cukier brązowy,
  • cynamon,
  • jajko,
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek obierz jabłka i pokrój w krążki około 1 cm. Ze środka każdego wytnij środek, tworząc tym samym obręcz. 
  2. Wskazówka - środek warto wyciąć kieliszkiem lub np. zakrętką - obejdzie się bez bałaganu i zabawy nożykiem. 
  3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, potnij na długie pasy. 
  4. Każdy kawałek ciasta posyp cukrem z cynamonem i owiń go paseczkiem ciasta - przekładaj ciasto przez środek jabłka.
  5. W ten sposób uzyskasz ładne ciasteczka, które po zapieczeniu będą się pięknie prezentować. 
  6. Ciastka układaj na papierze do pieczenia. Na koniec posmaruj je rozmąconym jajkiem. 
  7. Piecz w 220 stopniach przez 12 minut. Ostudź i serwuj udekorowane cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.