Moi bliscy szaleją za tym ciastem bez pieczenia. Szwagierki ciągle dzwonią, by dać im przepis

Ciasto bez pieczenia to doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na to, by spędzać długie godziny na pieczeniu ciast o wielu warstwach. Ten przepis jest mniej pracochłonny, a goście i tak zajadają się ciastem, bo jest po prostu przepyszne. Jak je przygotować?

Wielu osobom to ciasto na pierwszy rzut oka przypomina sernik. Masa nie ma jednak nic wspólnego z serem. Zszokowani są tym też goście, którzy sięgają po pierwszy kęs. A jednak zajadają się tym ciastem jeszcze bardziej niż sernikiem.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Ciasto bez pieczenia - przepis. Nie ma w nim sera, co jest zaskoczeniem dla gości 

Choć to ciasto na pierwszy rzut oka wygląda na sernik, zdecydowanie nim nie jest. Jego bazą nie jest ser, ale kasza manna. Dla wielu gości jest to dużym zaskoczeniem. Smak ten jest niewyobrażalnie pyszny, choć masa nie jest zbyt skomplikowana. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

 

Składniki: 

  • 200 g herbatników jasnych lub kakaowych albo ciastka oreo, 
  • 100 g roztopionego masła, 
  • coś na wierzch - polewa czekoladowa lub kajmakowa, czy rozkruszone ciastka itp. 

Składniki na masę: 

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka kaszy manny, 
  • 1 litr mleka, 
  • 4-5 łyżek cukru. 

Ciasto z masą z kaszy manny bez pieczenia. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przygotowanie tego ciasta bez pieczenia jest banalnie proste. Pamiętajmy, by włożyć w to serce, a na pewno będzie o wiele smaczniejsze.  

Sposób przygotowania:

  1. Wybrane herbatniki lub ciastka oreo zblenduj na drobno i połącz z roztopionym masłem. 
  2. Przenieś zblendowane ciastka do formy i przy pomocy szklanki mocno dociśnij je do dna, aby spód był zbity i nie łamał się. 
  3. Formę ze spodem włóż do lodówki i od razu zacznij pracę nad kolejną warstwą. Ustaw garnek na palniku i przelej do niego mleko i wsyp cukier. Do garnka dodaj również masło, dzieląc je wcześniej na kawałki. Mieszaj powoli, by składniki nie przywarły do dna garnka. 
  4. Kiedy składniki dobrze się połączą i stworzą jednolitą mieszankę, dodaj do środka kaszę manną, cały czas mieszając. 
  5. Po kilku minutach gotowania mieszanka jest gotowa do przelania do formy.  
  6. Na koniec zostaje zrobienie trzeciej warstwy. Najprostszym sposobem będzie użycie masy kajmakowej lub polewy czekoladowej. Wierzch ciasta można przyozdobić też ciastkami (rozkruszonymi lub nie), orzechami czy płatkami migdałów.  
  7. Gdy ciasto będzie gotowe, należy odstawić je do lodówki, by stężało. Po kilku godzinach można je podać gościom. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.