Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze

Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli będziesz miała dość picia zakwasu, możesz przygotować na nim wyśmienity barszcz czerwony.

Jak zrobić zakwas buraczany samodzielnie? To nic trudnego, a własna produkcja nie tylko przyniesie więcej satysfakcji, ale będzie również znacznie zdrowsza od sklepowych produktów. Wystarczą dwa główne składniki, woda, sól i kilka przypraw, by wyczarować bombę witaminową we własnej kuchni. Przekonaj się sama! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1,5 litra ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej.

Jak zrobić zakwas z buraków w domu? To nic trudnego, więc bierz się do pracy

Zanim zabierzemy się za przygotowanie zakwasu, należy przygotować odpowiednie naczynie, w którym buraki i inne składniki będą fermentować. Najlepiej nadaje się do tego duży, szklany słoik lub gliniane naczynie z przykryciem. Zanim do środka włożymy wszystkie składniki, warto naczynie dokładnie umyć i wyparzyć.

  1. Buraki obieramy, płuczemy pod wodą i kroimy w kostkę.
  2. Czosnek obieramy i przekrawamy każdy ząbek na pół.
  3. Do wyparzonego i czystego naczynia przekładamy buraki i czosnek. Dodajemy również ziele angielskie i listki laurowe.
  4. Wodę podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w niej sól.
  5. Zawartość naczynia zalewamy ciepłą, słoną wodą tak, by zakryła wszystkie składniki.
  6. Całość dokładnie mieszamy. Żaden składnik nie powinien pływać po powierzchni. W razie potrzeby można dociążyć składniki zakwasu małym talerzykiem lub kamieniem dociskowym. 
  7. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i zabezpieczamy gumką recepturką.

Tak przygotowany zakwas odkładamy w ciemne, ciepłe miejsce i codziennie mieszamy wyparzoną łyżką. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy (na powierzchni przestanie pojawiać się charakterystyczna piana). Wówczas można zakwas odcedzić i przelać do mniejszych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.