Jak zrobić zakwas buraczany samodzielnie? To nic trudnego, a własna produkcja nie tylko przyniesie więcej satysfakcji, ale będzie również znacznie zdrowsza od sklepowych produktów. Wystarczą dwa główne składniki, woda, sól i kilka przypraw, by wyczarować bombę witaminową we własnej kuchni. Przekonaj się sama! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zanim zabierzemy się za przygotowanie zakwasu, należy przygotować odpowiednie naczynie, w którym buraki i inne składniki będą fermentować. Najlepiej nadaje się do tego duży, szklany słoik lub gliniane naczynie z przykryciem. Zanim do środka włożymy wszystkie składniki, warto naczynie dokładnie umyć i wyparzyć.
Tak przygotowany zakwas odkładamy w ciemne, ciepłe miejsce i codziennie mieszamy wyparzoną łyżką. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy (na powierzchni przestanie pojawiać się charakterystyczna piana). Wówczas można zakwas odcedzić i przelać do mniejszych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce kilka tygodni. Smacznego!