Jak długo gotować grzyby suszone? Niepozorna rzecz wpływa na smak, kilka minut dłużej i wyjdzie papka

Czasami niepozorne czynności w kuchni mogą okazać się sporym wyzwaniem. Zamiast zatem po raz kolejny liczyć na szczęście, lepiej wiedzieć, jak długo powinno się gotować suszone grzyby. Kilka minut może zrobić sporą różnicę w smaku, a także konsystencji leśnych skarbów.

Jesień to czas w którym grzyby królują w domowym menu. Niestety pod koniec listopada coraz ciężej o świeże sztuki, dlatego wiele osób robi zapasy w postaci przetworów lub suszonek. Warto jednak wiedzieć, jak później przygotować suszone specjały, by doskonale smakowały w pierogach, uszkach, krokietach czy innych wyśmienitych daniach. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Jak długo powinno się gotować suszone grzyby? Złote rady są gwarancją smaku 

Obróbka termiczna grzybów jest nieunikniona. Surowe dary pasu są poza pieczarkami niewskazane do spożycia. Właśnie dlatego świeże rarytasy z koszyka od razu trafiają do garnka, słoików, na patelnię lub suszarki. Dzisiaj skupimy się właśnie na suszonych grzybach, które wykorzystywane są w wielu polskich domach. 

Suszone grzyby powinny być przede wszystkim dobrze przechowywane - wówczas mamy pewność, że pozostaną świeże, a żadne mole się do nich nie dobiorą. Poza szczelnym zamknięciem w puszce czy słoju warto jednak wiedzieć, jak je później odpowiednio przygotować. Gotowanie suszonych grzybów jest proste, pod warunkiem że trzymamy się odpowiedniej kolejności i czasu. Przed tym jak rarytas trafią do garnka trzeba je jednak namoczyć - w wielu przepisach zaleca się zrobić to kilka godzin przed planowanym gotowanie, a nawet zostawić je na całą noc. 

Gotowanie suszonych grzybów. Kilka minut może zaważyć o smaku 

Zalane wodą, namoczone grzyby, które poleżakowały całą noc, są gotowe do dalszej obróbki. Aby były idealnie miękkie, smaczne i pełne aromatów potrzebują nawet godziny gotowania. Tutaj warto podkreślić, ze mniejsze sztuki, lub kapelusze pokrojone na mniejsze kawałki mogą być gotowe już w 30 minut. 

Poza odpowiednim czasem gotowania należy także pamiętać o zebraniu piany, która pojawi się w naczyniu podczas gotowania. Grzyby solimy na koniec - to kolejna ważna zasada, która jest gwarancją smaku i pięknie zachowanej konsystencji. Tak ugotowane grzyby można śmiało dodawać do ulubionych dań takich jak: pierogi, uszka, krokiety, paszteciki, zapiekanki, sosy czy bigos. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.