Pierogi to nasz skarb narodowy, którym zajadamy się na co dzień, ale i od święta. Wigilia tuż tuż dlatego warto przygotować specjał nieco wcześniej. Domowej roboty rarytasy spokojnie mogą trafić do zamrażarki i czekać aż do grudnia. Warto jednak wiedzieć, jak je odpowiednio mrozić by były smaczne, ciasto się nie rozpadło oraz by zachować ich uroczy kształt.
Jedną z popularniejszych metod przechowywania żywności jest m.in. mrożenie. Ten sprytny sposób pozwala zachować świeżość jedzenia nawet przez długie miesiące, bez utraty wartości i pierwotnego smaku. Najczęściej do chłodziarki trafiają owoce, warzywa, ale też produkty garmażeryjne jak uszka, krokiety i oczywiście pierogi. Kultowe danie składające się ze sprężystego ciasta i różnorodnych farszy warto jednak wcześniej przygotować. Pojawia się jednak pytanie, czy lepiej pierogi podgotować, a może jeszcze surowe ładować do zamrażarki?
Mrożenie pierogów to doskonały sposób na zaoszczędzenie czasu i niemarnowanie żywności. Wystarczy poświęcić jednorazowo kilka godzin na wielkie przygotowania, by zrobić solidne zapasy na święta i resztę zimy. Proces jest niezwykle prosty - przygotowujemy standardowo pierogi po czy układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do zamrażarki i gotowe! Ta metoda jest szybka i nie wymaga wielkiej filozofii. Wiele osób twierdzi, jednak że jest o wiele lepsza metoda, która pozwala zachować wyborny smak pierogów.
Drugim wariantem jest mrożenie podgotowanych pierogów. Wówczas sprawy nieco się komplikują. Domowe specjały musimy na początek ładnie zlepić, a następnie zanurzyć w osolonym wrzątku i podgotować przez kilka chwil. Później pierogi odcedzamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by sztuki się ze sobą nie stykały. Gdy pierogi wystygną, można włożyć je do zamrażarki.
Która metoda uchodzi za lepszą? Ile gospodyń i gospodarzy tyle teorii. Obie są dobrym rozwiązaniem - warto się jednak zastanowić, które rozwiązanie będzie dla nas lepsze i pochłonie mniej czasu. Przechowywanie pierogów gotowanych może trwać w zamrażarce nawet ponad miesiąc. Surowe smakołyki, które trafiły w woreczkach do zamrażarki, mogą pozostać tam przez długi tygodni i nadal będą świeże i smaczne. Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl