Lepiej mrozić surowe czy gotowane pierogi? Babcina metoda rozstrzyga odwieczny spór w mgnieniu oka

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to doskonały moment, by zacząć obmyślać i przygotowywać bożonarodzeniowe menu. Jak się okazuje, pierogi mogą być gotowe znacznie wcześniej, a wystarczy je właściwie zamrozić. Zdradzamy zatem, czy do chłodziarki powinny trafić surowe sztuki, czy lepiej je wcześniej podgotować.

Pierogi to nasz skarb narodowy, którym zajadamy się na co dzień, ale i od święta. Wigilia tuż tuż dlatego warto przygotować specjał nieco wcześniej. Domowej roboty rarytasy spokojnie mogą trafić do zamrażarki i czekać aż do grudnia. Warto jednak wiedzieć, jak je odpowiednio mrozić by były smaczne, ciasto się nie rozpadło oraz by zachować ich uroczy kształt. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Jak mrozić pierogi by były smaczne i zachowały ładną formę? 

Jedną z popularniejszych metod przechowywania żywności jest m.in. mrożenie. Ten sprytny sposób pozwala zachować świeżość jedzenia nawet przez długie miesiące, bez utraty wartości i pierwotnego smaku. Najczęściej do chłodziarki trafiają owoce, warzywa, ale też produkty garmażeryjne jak uszka, krokiety i oczywiście pierogi. Kultowe danie składające się ze sprężystego ciasta i różnorodnych farszy warto jednak wcześniej przygotować. Pojawia się jednak pytanie, czy lepiej pierogi podgotować, a może jeszcze surowe ładować do zamrażarki?

Mrożenie pierogów to doskonały sposób na zaoszczędzenie czasu i niemarnowanie żywności. Wystarczy poświęcić jednorazowo kilka godzin na wielkie przygotowania, by zrobić solidne zapasy na święta i resztę zimy. Proces jest niezwykle prosty - przygotowujemy standardowo pierogi po czy układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do zamrażarki i gotowe! Ta metoda jest szybka i nie wymaga wielkiej filozofii. Wiele osób twierdzi, jednak że jest o wiele lepsza metoda, która pozwala zachować wyborny smak pierogów. 

Mrożenie pierogów nie takie oczywiste? Zrób to metodą babci 

Drugim wariantem jest mrożenie podgotowanych pierogów. Wówczas sprawy nieco się komplikują. Domowe specjały musimy na początek ładnie zlepić, a następnie zanurzyć w osolonym wrzątku i podgotować przez kilka chwil. Później pierogi odcedzamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, by sztuki się ze sobą nie stykały. Gdy pierogi wystygną, można włożyć je do zamrażarki. 

Która metoda uchodzi za lepszą? Ile gospodyń i gospodarzy tyle teorii. Obie są dobrym rozwiązaniem - warto się jednak zastanowić, które rozwiązanie będzie dla nas lepsze i pochłonie mniej czasu. Przechowywanie pierogów gotowanych może trwać w zamrażarce nawet ponad miesiąc. Surowe smakołyki, które trafiły w woreczkach do zamrażarki, mogą pozostać tam przez długi tygodni i nadal będą świeże i smaczne. Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.