Sałatka jarzynowa to klasyczna sałatka, która pojawia się w każdym domu. Co ciekawe, zawsze smakuje inaczej. Wiele osób modyfikuje podstawowe składniki, tworząc wyjątkowe smaki. Magda Gessler przestrzega jednak przed jednym składnikiem. Nie należy go dodawać pod żadnym pozorem. Wtedy na pewno nie będzie świeża zbyt długo.
Sałatka jarzynowa to kultowa propozycja. Aby była jak najbardziej smaczna, musimy użyć do jej przygotowania marchewki, pietruszki, ziemniaki, selera i jajek. Do sałatki jarzynowej dodaje się też groszek, jabłko, ogórki kiszone i dobrej jakości majonez. Więcej przydatnych w kuchni informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Magda Gessler radzi, by zrezygnować z dodawani cebuli do sałatki jarzynowej. W programie "Kuchenne Rewolucje" poinformowała, że "cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy". Moja babcia całkowicie rezygnuje z cebuli i zastępuje ją porem, który dodaje razem z innymi warzywami. Dzięki temu nie jest tak mdła.
Jeśli chcemy, by sałatka jarzynowa mogła dłużej stać w lodówce, powinniśmy dodawać ogórki kiszone do części sałatki, którą chcemy podać na stół. Podobnie postępujemy z majonezem. Jeśli wymieszamy wszystkie warzywa z majonezem od razu, sałatka jarzynowa szybciej się popsuje.