Kopytka ziemniaczane to nic innego jak niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Można podawać je na wiele różnorodnych sposobów, a zawsze będą obłędne. Oto przepis mojego dziadka na idealne kopytka.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Kopytka - przepis dziadka. Nigdzie na świecie nie ma lepszych
Przygotowanie kopytek jest banalnie proste. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem - na przykład do mięs. Należy jednak uważać, by nie stały się twarde i gumowate. Mój dziadek zawsze przypominał, by nie przesadzać z mąką. Oto proporcje idealne na kopytka. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych (waga po obraniu),
- 200 g mąki pszennej,
- 1 całe jajko,
- 1 żółtko,
- sól,
- łyżka masła.
Jak zrobić obłędnie pyszne kopytka? Sposób przygotowania krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i żółtko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Całość dokładnie zagnieć na ciasto.
- Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy około trzech centymetrów.
- Za pomocą ostrego noża odcinaj kluski. Następnie wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli.
- Gotuj na wolnym ogniu przez trzy-cztery minuty od wypłynięcia. Pilnuj jednak, by się nie rozgotowały.
Tak przygotowane kopytka będą świetnie smakować ze skwarkami z boczku lub słoniny. Mogą być również dodatkiem do obiadu - na przykład kremowego sosu i sztuki mięsa.