• Link został skopiowany

Kopytka mojego dziadka biją na głowę kopytka każdej babci. Są mięciutkie i obłędnie pyszne

Kopytka to smak mojego dzieciństwa. Nie było tygodnia, by dziadek nie robił obłędnie pysznych kopytek. Bardzo często towarzyszyły im skwarki z boczku czy słoniny, którym nie dało się oprzeć. Oto przepis mojego dziadka na kopytka.
Kopytka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl /

Kopytka ziemniaczane to nic innego jak niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Można podawać je na wiele różnorodnych sposobów, a zawsze będą obłędne. Oto przepis mojego dziadka na idealne kopytka. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka - przepis dziadka. Nigdzie na świecie nie ma lepszych  

Przygotowanie kopytek jest banalnie proste. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem - na przykład do mięs. Należy jednak uważać, by nie stały się twarde i gumowate. Mój dziadek zawsze przypominał, by nie przesadzać z mąką. Oto proporcje idealne na kopytka. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków mączystych (waga po obraniu), 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 całe jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • sól,  
  • łyżka masła. 

Jak zrobić obłędnie pyszne kopytka? Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.  
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i żółtko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Całość dokładnie zagnieć na ciasto. 
  3. Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy około trzech centymetrów. 
  4. Za pomocą ostrego noża odcinaj kluski. Następnie wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli. 
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez trzy-cztery minuty od wypłynięcia. Pilnuj jednak, by się nie rozgotowały. 

Tak przygotowane kopytka będą świetnie smakować ze skwarkami z boczku lub słoniny. Mogą być również dodatkiem do obiadu - na przykład kremowego sosu i sztuki mięsa.  

Więcej o: