Karnawałowe śledzie po kaszubsku to idealna przekąska na imprezę. Jak je zrobić?

Śledzie po kaszubsku idealnie sprawdzą się w roli rybnej przekąski na imprezę. Karnawał rozpoczyna się jutro, warto z tej okazji przygotować coś specjalnego. W artykule przedstawiamy proste przepisy, które sprawdzą się na wiele okazji.

Śledź po kaszubsku to charakterystyczne danie

Śledź po kaszubsku to charakterystyczna przekąska z suszonymi śliwkami, która cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Karnawał już lada dzień, dlatego warto przygotować na niego coś specjalnego. Poniżej prezentujemy proste przepisy na najlepsze imprezowe śledzie. 

Śledź po kaszubsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych
  • 3 łyżki octu
  • 3 cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 ogórki kiszone
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Śledzie przełóż do miski z wodą. Po chwili odlej starą wodę i wlej nową.
  2. Odstaw na pół godziny.
  3. W tym czasie zmień kilka razy wodę.
  4. Osusz i pokrój rybę.
  5. Śledzie umieść w szklanej misce.
  6. Zalej octem. Wymieszaj.
  7. Odstaw na pół godziny. W tym czasie przygotuj cebulę. Obierz ją i pokrój w piórka.
  8. Zeszklij cebulę na oleju.
  9. Dodaj wszystkie przyprawy.
  10. Do całości dołóż posiekane śliwki.
  11. Smaż je razem z cebulą na średnim ogniu. Dodaj pokrojone ogórki. Dołóż przecier i ketchup. Całość wymieszaj.
  12. Śledzie wyciągnij z octu. Układaj je warstwowo z przygotowanym sosem w szklanym naczyniu.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na śledzie po kaszubsku pani Joli

Przepis na śledzie po kaszubsku pani Joli cechuje prostota wykonania. Są świetnym uzupełnieniem karnawałowego stołu. Śledzie ze śliwkami to połączenie z pozoru niepasujące, w rzeczywistości są jednak rewelacyjne w smaku. Warto wspomnieć, że najlepiej smakują po czasie, kiedy smaki się przegryzą. Śledzie po kaszubsku należy podawać ze świeżym chlebem. Co ważne: przepis wymaga namoczenia śledzi przez co najmniej sześć godzin. Najlepiej wykonać to poprzedniego wieczoru.

Śledzie po kaszubsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma śledzi małosolnych - dobrej jakości
  • pół kilograma cebuli
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 słoiczek przecieru
  • szklanka oleju roślinnego
  • sól, cukier, goździki, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Śledzie namocz w wodzie. Trzymaj je w niej minimum sześć godziny.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Zeszklij ją na oleju.
  4. Dodaj śliwki, sól, cukier, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat.
  5. Wymieszaj. Ostudź.
  6. Rozłóż śledzie na talerzu. Opcjonalnie zwiń je w rulon i zepnij wykałaczką. Zalej przygotowanym sosem pomidorowym. Danie schłodź przed podaniem.

Co zrobić jeżeli nie mamy czasu na namoczenie śledzia? 

Śledzie to ryby, które nie zawsze wymagają od nas długiego moczenia. Niektórzy są zdania, że jest to zbędne. W głównej mierze chodzi o to, aby pozbyć się nadmiaru soli. Oczywiście wszystko jest uwarunkowane od rodzaju ryby, jej poziomu zasolenia i osobistych preferencji smakowych. Niekiedy wystarczy je dobrze opłukać.

Zobacz też: Autorskie przepisy na szybką kolację rodzinną gotową w 5 minut. Pozwolą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.