Śledzie po cygańsku. Zrób je na Boże Narodzenie, a bliscy poczują prawdziwe niebo w gębie

Śledzie po cygańsku to dobra przystawka zarówno na co dzień jak i od święta. Zwłaszcza poleca się je na Boże Narodzenie. Ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających gości. Sprawdź, jak zrobić pyszne śledzie.

Przepis na śledzie po cygańsku. Te śledzie zawsze wychodzą

Przepis na śledzie po cygańsku to świetna opcja na wiele okazji. Jeżeli nie macie doświadczenia w przygotowaniu śledzi, to nie musicie się martwić. Ten przepis wyjdzie na pewno. Śledzie po cygańsku to nie lada gratka dla miłośników wigilijnych smaków.

Warto wiedzieć, że wigilijne ryby mogą występować w wielu wariantach. Święta Bożego Narodzenia dają nam szerokie pole do działania w tym temacie. Przejdźmy do sposobu wykonania. Prosty przepis na najlepsze świąteczne śledzie znajdziecie poniżej. 

Śledzie po cygańsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg matiasów
  • 25 g musztardy
  • 1-2 cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • ketchup
  • olej
  • odrobina cukru
  • sól, papryka czerwona w proszku, pieprz - ilość wedle uznania

Wykonanie:

  1. Namocz śledzie. Proces ten powinien trwać kilka godzin. Najlepiej całą noc.
  2. Później osusz je i pokrój w kostkę.
  3. Wykonaj sos. Cebulę obierz i pokrój.
  4. Dołóż pokrojonego ogórka.
  5. W oddzielnej misce, wymieszaj musztardę, cukier i paprykę w proszku.
  6. Dołóż olej i ketchup. Wymieszaj.
  7. Dołóż ogórki i cebulę. Wymieszaj.
  8. Śledzie przełóż do suchych i wyparzonych słoików. Zalej je gotowym sosem. Wymieszaj, zakręć i przełóż do lodówki. Najlepiej zostaw je na kilka godzin w lodówce.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka śledziowa po cygańsku - ta sałatka odmieni smak tegorocznych świąt Bożego Narodzenia

Sałatka śledziowa po cygańsku to kolejny pomysł na przystawkę, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Sałatka smakuje wybornie zarówno z chlebem, ziemniakami, jak i solo. Najlepiej jest przygotować ją przynajmniej dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne sałatki na święta składające się głównie z warzyw, możecie skorzystać z poniższego przepisu.

Jak zrobić śledzie po cygańsku? Oto przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma śledzi matiasów dobrej jakości
  • 3-4 ogórki konserwowe - najlepiej takie, które samodzielnie wykonaliśmy
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  1. Śledzie opłucz i namocz.
  2. Później wyciągnij je i pokrój w kostkę.
  3. Ogórki pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
  4. Pora obierz, umyj, wysusz i posiekaj w cienkie krążki.
  5. Wykonaj sos do sałatki. Wymieszaj przyprawy z cukrem i ketchupem. Dołóż musztardę oraz olej.
  6. Obierz czosnek. Przeciśnij go przez praskę i dołóż do sosu.
  7. Sos przełóż do śledzi i reszty składników. Całość wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną sałatkę należy umieścić w lodówce na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować sałatkę kilka dni wcześniej, aby składniki mogły się dobrze połączyć.

Zobacz też: Popularna sałatka, która jest o niebo lepsza od jarzynowej. Robię ją co roku na święta i sylwestra

Więcej o: