Przepis na śledzie po cygańsku. Te śledzie zawsze wychodzą
Przepis na śledzie po cygańsku to świetna opcja na wiele okazji. Jeżeli nie macie doświadczenia w przygotowaniu śledzi, to nie musicie się martwić. Ten przepis wyjdzie na pewno. Śledzie po cygańsku to nie lada gratka dla miłośników wigilijnych smaków.
Warto wiedzieć, że wigilijne ryby mogą występować w wielu wariantach. Święta Bożego Narodzenia dają nam szerokie pole do działania w tym temacie. Przejdźmy do sposobu wykonania. Prosty przepis na najlepsze świąteczne śledzie znajdziecie poniżej.
Śledzie po cygańsku - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg matiasów
- 25 g musztardy
- 1-2 cebule
- 4 ogórki konserwowe
- ketchup
- olej
- odrobina cukru
- sól, papryka czerwona w proszku, pieprz - ilość wedle uznania
Wykonanie:
- Namocz śledzie. Proces ten powinien trwać kilka godzin. Najlepiej całą noc.
- Później osusz je i pokrój w kostkę.
- Wykonaj sos. Cebulę obierz i pokrój.
- Dołóż pokrojonego ogórka.
- W oddzielnej misce, wymieszaj musztardę, cukier i paprykę w proszku.
- Dołóż olej i ketchup. Wymieszaj.
- Dołóż ogórki i cebulę. Wymieszaj.
- Śledzie przełóż do suchych i wyparzonych słoików. Zalej je gotowym sosem. Wymieszaj, zakręć i przełóż do lodówki. Najlepiej zostaw je na kilka godzin w lodówce.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Sałatka śledziowa po cygańsku - ta sałatka odmieni smak tegorocznych świąt Bożego Narodzenia
Sałatka śledziowa po cygańsku to kolejny pomysł na przystawkę, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Sałatka smakuje wybornie zarówno z chlebem, ziemniakami, jak i solo. Najlepiej jest przygotować ją przynajmniej dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne sałatki na święta składające się głównie z warzyw, możecie skorzystać z poniższego przepisu.
Jak zrobić śledzie po cygańsku? Oto przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma śledzi matiasów dobrej jakości
- 3-4 ogórki konserwowe - najlepiej takie, które samodzielnie wykonaliśmy
- 1 cebula
- biała część pora
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- pół łyżeczki cukru
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Śledzie opłucz i namocz.
- Później wyciągnij je i pokrój w kostkę.
- Ogórki pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
- Pora obierz, umyj, wysusz i posiekaj w cienkie krążki.
- Wykonaj sos do sałatki. Wymieszaj przyprawy z cukrem i ketchupem. Dołóż musztardę oraz olej.
- Obierz czosnek. Przeciśnij go przez praskę i dołóż do sosu.
- Sos przełóż do śledzi i reszty składników. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowaną sałatkę należy umieścić w lodówce na kilka godzin. Najlepiej jest przygotować sałatkę kilka dni wcześniej, aby składniki mogły się dobrze połączyć.
Zobacz też: Popularna sałatka, która jest o niebo lepsza od jarzynowej. Robię ją co roku na święta i sylwestra