Makowiec - przepis na klasyczne ciasto świąteczne. Z tym składnikiem wychodzi palce lizać

Trudno o bardziej świąteczne ciasto niż makowiec. Zawijany drożdżowy rarytas w połączeniu z pyszną masą makową i aromatycznymi bakaliami to coroczny hit w wielu polskich domach. Jak go przygotować, aby wyszedł idealny? Bardzo prosto, wystarczy, że zapoznasz się z poniższą recepturą.

Makowiec zawijany wiedzie prym podczas świątecznych podwieczorków. Obok sernika i piernika to najpopularniejsze ciasto podawane gościom o tej porze roku. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że co roku czekamy z utęsknieniem na moment jego wypiekania.

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Makowiec - przepis, który musi znać każdy miłośnik świątecznych wypieków. Wychodzi doskonale wilgotny i aromatyczny

Poniższy przepis pozwala na przygotowanie dwóch mniejszych makowców. Zawijane ciasto swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim prawidłowo przyrządzonej masie makowej. Wśród jej składników nie może zabraknąć zarówno bakalii, jak i aromatu migdałowego, który sprawia, że na sam zapach deseru zaczyna cieknąć ślinka. 

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 80 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki rumu lub wódki.

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg zmielonego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 90 g rodzynek lub posiekanych suszonych moreli,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 6 białek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropli aromatu migdałowego.

Składniki na lukier:

  • 170 g cukru pudru,
  • 4 łyżki wrzątku.

Tradycyjny makowiec zawijany na święta. Sposób przygotowania

Zacznij od zalania maku wrzącą wodą. Przykryj go i odstaw do nasączenia na pół godziny. Po tym czasie zdejmij przykrycie i zostaw masę do ostudzenia, a następnie dokładnie odcedź ją na sitku wyłożonym ściereczką. 

Do rondelka z letnim mlekiem wsyp pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz pięć łyżek mąki. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia. Po kwadransie zaczyn powinien być gotowy. Połącz go z resztą składników na ciasto drożdżowe. Pomiń przy tym masło. Wymieszane składniki zagnieć na jednolite ciasto. Wyrabiając masę, wlej do niej roztopione i ostudzone masło. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Mak połącz z cukrem, bakaliami, miodem, masłem, cynamonem i aromatem migdałowym. Białka ubij osobno na sztywną pianę i przelej do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Na rozwałkowane prostokąty wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając niewielki pasek przy brzegu ciasta. Zawiń je w roladę, a jej końce sklej palcami i zawiń pod spód ciasta. 

Papier do pieczenia wysmaruj olejem, a następnie wyłóż na niego zawinięte fragmenty ciasta z makiem. Zroluj je i umieść na blaszce do pieczenia. Formę z gotowymi roladami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny. Makowiec przybierze w tym czasie złocisto-brązową barwę. Po ostygnięciu wystarczy już tylko polać pyszny deser polewą lukrową. Aby ją zrobić, do przesianego cukru pudru wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj. Powstałą masę wylej równomiernie na zawijanego makowca. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.