Makowiec zawijany wiedzie prym podczas świątecznych podwieczorków. Obok sernika i piernika to najpopularniejsze ciasto podawane gościom o tej porze roku. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że co roku czekamy z utęsknieniem na moment jego wypiekania.
Poniższy przepis pozwala na przygotowanie dwóch mniejszych makowców. Zawijane ciasto swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim prawidłowo przyrządzonej masie makowej. Wśród jej składników nie może zabraknąć zarówno bakalii, jak i aromatu migdałowego, który sprawia, że na sam zapach deseru zaczyna cieknąć ślinka.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę makową:
Składniki na lukier:
Zacznij od zalania maku wrzącą wodą. Przykryj go i odstaw do nasączenia na pół godziny. Po tym czasie zdejmij przykrycie i zostaw masę do ostudzenia, a następnie dokładnie odcedź ją na sitku wyłożonym ściereczką.
Do rondelka z letnim mlekiem wsyp pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz pięć łyżek mąki. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia. Po kwadransie zaczyn powinien być gotowy. Połącz go z resztą składników na ciasto drożdżowe. Pomiń przy tym masło. Wymieszane składniki zagnieć na jednolite ciasto. Wyrabiając masę, wlej do niej roztopione i ostudzone masło. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Mak połącz z cukrem, bakaliami, miodem, masłem, cynamonem i aromatem migdałowym. Białka ubij osobno na sztywną pianę i przelej do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj. Na rozwałkowane prostokąty wyłóż równomiernie masę makową, zostawiając niewielki pasek przy brzegu ciasta. Zawiń je w roladę, a jej końce sklej palcami i zawiń pod spód ciasta.
Papier do pieczenia wysmaruj olejem, a następnie wyłóż na niego zawinięte fragmenty ciasta z makiem. Zroluj je i umieść na blaszce do pieczenia. Formę z gotowymi roladami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny. Makowiec przybierze w tym czasie złocisto-brązową barwę. Po ostygnięciu wystarczy już tylko polać pyszny deser polewą lukrową. Aby ją zrobić, do przesianego cukru pudru wlej kilka łyżek gorącej wody i wymieszaj. Powstałą masę wylej równomiernie na zawijanego makowca. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl