Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą

Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My natomiast polecamy drożdżowy wypiek. Nie tylko smakuje bajecznie, ale i prezentuje się bardzo elegancko.

Co podać do barszczu czerwonego zamiast uszek? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele rodzin, przed którymi stoi obowiązek przygotowania wieczoru wigilijnego dla całej rodziny. Jeśli perspektywa wielogodzinnego lepienia cię przeraża, postaw na prostsze rozwiązania. Choć paluchy drożdżowe muszą wyrosnąć, to samo ich przygotowanie odbywa się błyskawicznie. W czasie wyrastania ciasta warto przygotować barszcz. W końcu każda minuta przed świętami jest cenna, dlatego wykorzystaj je dobrze. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jachira uszczypliwie o zakazie handlu w niedzielę. "Nie mieliście kalendarza?"

Przepis na paluchy drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • sól gruboziarnista do dekoracji,
  • nasiona sezamu do dekoracji.

Ten szybki dodatek do barszczu zasmakuje każdemu. Będzie pysznie i chrupiąco

  1. Drożdże kruszymy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i całość mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do głębokiej miski przesiewamy pozostałą mąkę, sól i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy wodę, oliwę i ciasto zagniatamy ręcznie.
  3. Wyrobione, gładkie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto wyrośnie. 

Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części. Możemy z nich wówczas uformować podłużne wałki, lub zapleść warkocze. Wszystko zależy od naszej kulinarnej kreatywności. Wierzch drożdżowych paluchów lub warkoczy smarujemy odrobiną oliwy, lub oleju, a następnie dekorujemy solą gruboziarnistą i sezamem. Przysmak do barszczu czerwonego pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.