Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę raz na zawsze. Z tego triku korzystam od lat

Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która możliwe, że nigdy się nie znudzi. Dobrze przyrządzone kotlety są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? O tym triku nie mówi się zbyt często, a szkoda. Zapamiętaj go, bo z pewnością przyda się nie raz.

Jak przygotować idealne kotlety mielone? Liczy się nie tylko mięsa lub dodatek namoczonej bułki. Aby kotlety były idealnie soczyste i nie wyschły podczas smażenia, warto dodać łyżkę... majonezu. Ten dodatek sprawi, że mięso będzie delikatne w smaku i aksamitne. Każdy kęs będzie jak bajka. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Marcin Tyszka znacznie schudł. "Odstawiłem kotlety"

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, 
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3 łyżki bułki tartej + reszta do panierowania,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone soczyste jak marzenie. Nawet babcia poprosi cię o przepis

Zanim zaczniemy przygotowywać kotlety mielone, warto odpowiednio wcześniej namoczyć czerstwą bułkę. Wystarczy umieścić ją w misce i zalać wodą lub mlekiem. Po około 30 minutach powinna być już idealnie miękka.

  1. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i oba składniki podsmażamy parę minut na dobrze rozgrzanym oleju. 
  2. Mięso przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy do niego podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem, jajko i odsączoną bułkę.
  3. Do masy mięsnej dodajemy majonez, bułkę tartą i doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, a także solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy kotlety pożądanej wielkości. Każdego z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dużej ilości tłuszczu. Gotowe kotlety przekładamy ostrożnie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Tak przygotowane kotlety mielone będą wyśmienite. Najlepiej podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub aksamitnym puree i domowej roboty surówką. Będą tak smaczne, że domownicy będą błagać o nie co weekend. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA